The Musical Box: Seriöst och galet

måndag 7 mars 2011

Seriöst och galet

Specials var först och kommer alltid att vara störst. Det var bandet som återupplivade skamusiken och tog in reggae och soul i new wave i slutet av 70-talet.
Specials första album från 1979 har svartvitt omslagsbild. Men skivan är inte svart eller vitt. Den är svart OCH vitt. Det är både den vita popmusiken och den svarta soulen och reggaen.

Specials första album ska man vara stolt över att äga. Det är den moderna skamusikens enda och självklara urkund och bibel. Den är mallen för all annan liknande musik som kom senare, Madness, Selecter, Bad Manners och The Beat.

Det är lekfullt och allvarligt på en gång. Seriöst och fullständigt galet. Sjumannabandet Specials öser på med allt från oljefat till en fläskig blåssektion.

Och precis som i punken är det knappt något mellanrum mellan låtarna, så det finns inte en enda chans till återhämtning.

A Message to You Rudy är en låt som alla borde kunna utantill, även om de så blev väckta mitt i natten. Concrete Jungle är ohygglig och Monkey Man är sagolik.

Men egentligen är det helheten som gäller här.
Specials album från 1979 är en absolut livsnödvändighet.

1 kommentar:

 1. Ett bra band.
  Om du vill kan du läsa min blogg. Där skriver jag om 60- och 70-tals soul och tidig reggae.
  http://soulreggaeochfotboll.devote.se

  Mvh
  Johan Christianson

  SvaraRadera