The Musical Box: En underlig fisk

måndag 11 oktober 2010

En underlig fisk

Handen på hjärtat. Är inte det här ett skivomslag som bara måste finnas i samlingen, eller?
En underlig fisk heter LP:n. Bandet heter Gnags och kommer från Danmark. Skivan gavs ut 1985.
Vad är då detta för underlig fisk?
Enligt mina efterforskningar och jämförelser skulle det kunna vara en brax, eller möjligtvis en ruda, kanske en Björkna. Men jag lutar mer åt braxen, för om man kollar på baksidan av skivan ser man nämligen stjärtfenan. Och så ser den ut på en brax också. Helt säker är jag inte. Men det är i alla fall en underlig fisk.

Braxen lever helst i sötvatten och kan bli så stor som 80 centimeter. Den lever på sjöbotten och suger upp plankton och annat matnyttigt med sin utskjutbara mun. Den lär inte vara nån vidare matfisk eftersom det tydligen kryllar av ben i den.Gnags skiva då? Är den lika underlig?

Nej, knappast. Gnags var ett av Danmarks bästa och roligaste rockband på 70- och i början av 80-talet. Men här har de tappat stilen lite grand.

En underlig fisk är en ganska typisk 80-talsplatta. Mycket synthar, pålägg och annat sånt där. Men Gnags gör rätt trevliga melodier, så den går att lyssna på. Mig og Mississippi är nog den bästa låten.
Lite Gnags-fakta:

Bandet bildades redan 1966 av bröderna Peter och Jens Nielsen i staden Skjern. Efter några år flyttade de dock till Århus. Första LP:n kom 1973 och heter kort och gott ”Gnags”. Bandet finns fortfarande och fram till idag gjort 26 album. Det senaste heter Legepladsen och släpptes 2008.

Gnags blev aldrig särskilt stora utanför Danmark. Möjligtvis var det en och annan i nordvästra Skåne som hörde talas om dem, men inte mycket mer.

Gnags lär ha varit som bäst i början av 80-talet med album som Burhöns, Safari och X (tio).

Men Gnags skivomslag från 1985 är i vilket fall som helst obetalbart. Det är ett av de läckraste i min samling. Även om fisken kanske inte är lika läcker...men i Ryssland lär brax vara en läckerhet, välrökt.

2 kommentarer:

  1. Det är en RUDA. Braxens fena är röd så som ögonen. Braxen har många ben, så också en Ruda, men ingen av dom kan gå...

    Pelle

    SvaraRadera
  2. Jag viker mig för expertisen. Jag var glad att jag såg att det var en fisk.
    Bara en fråga. Hur anonym är man om man skriver under med sitt namn?

    SvaraRadera