The Musical Box: Glamrock med Burhöns

tisdag 12 oktober 2010

Glamrock med Burhöns

GNAGS - BURHÖNS - 1979 

Men tanke på En underlig fisk. För att ingen nu ska tro att Gnags är ett av alla halvtaskiga 80-talsband som dök upp (och försvann) oftare än man bytte kalsonger, kommer här en recension av bandets kanske bästa platta, Burhöns från 1979.
Trots namnet är det här en riktigt bra rock-LP. I slutet av 70-talet och i tomrummet efter Gasolin var Gnags det bästa rockbandet i Danmark. De tog sitt ansvar. Burhöns är högst kompetent och Gnags river av flera sjyssta nummer.

Gnags har genom åren skiftat mellan olika musikstilar, men här lirar bandet nästan hårdrock med faktiskt ganska kraftiga inslag av glamrock och new wave. Utan att tveka kan jag utnämna det här till en av mina bättre danska rockplattor.

Gnags sjunger som alltid på danska och det funkar förvånansvärt bra. Jag gillar titelspåret Burhöns som är en riktigt vass rocker. Dessutom är halvpunkiga och provocerande Professionelle ballademager samt glamrockslåten En tiger fra zoo alldeles lysande små nummer. Men alla låtar på den här skivan är bra. Garanterat.

Jag anar att den här skivan kan vara svår att få tag på. Men i Danmark kan det nog gå att hitta ett och annat begagnat exemplar. Burhöns var ett av de album som sålde allra bäst i Danmark 1979.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar