The Musical Box: Midnight Oil femton år senare

tisdag 16 juli 2019

Midnight Oil femton år senare

MIDNIGHT OIL – ARMISTICE DAY – 2018

Den sista konserten från Midnight Oils världsturné 2017, vilket var bandets första turné på 15 år och gick till 16 länder. Albumet är inspelat under den allra sista konserten gjordes i Sidney, Australien. Den släpptes sedan både som dubbel-CD och DVD.
Orsaken till det 15 år långa uppehållet berodde på att Pete Garrett kanaliserat sina politiskt heta rocktexter till det verkliga livet då han mellan 2004 och 2013 ägnade sig åt politik i Australian Labor Party. Men ett soloalbum 2016 fick honom att tänka i Midnight Oil-banorna igen. Bara ett år senare var legendarerna tillbaka, vilket givetvis fick fans över hela världen att jubla. Det första resultatet är det här albumet, Midnight Oils första sedan Capricornia 2002.
Hur bra är då Mnidnight Oil 16 år senare? Jodå, formen är konserverad, kanske fermenterad i Australiens heta röda ökensand och återuppstånden som om inget hade hänt. Pet Garretts röst är som alltid påträngande, med en liten överton som gör lyssnarna nervösa, lite obehagliga till mods, men samtidigt inte kan låta bli att älska.

Midnight Oil var ett uppskattat liveband under storhetstiden på 80-talet. Den storheten lever kvar och har dessutom utvecklats. Ett givet favoritspår ärt Treaty med gästartisten Yirrmal och Charlie McMahon på digeridoo. En annan självklar höjdpunkt blir så klart Beds Are Burning.
Men Armistice Day är ett dubbelalbum med hela 26 låtar, så det finns mycket att välja på. Bästa intrycket ger dock att lyssna på hela konserten och njuta av helheten.

För oss som upptäckte Midnight Oil redan i början av 80-talet och älskade skivor som Place Without a Postcard, 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1, Red Sails In The Sunset och klockrena hit-LP:n Diesel And Dust och sen kanske följde med ända fram till slutet med Redneck Wonderland och Capricornia, är Armistice Day en skiva man också måste ha.

Inte för att det skulle kunna vara det sista vi får höra från Midnight Oil, jag tror det kommer nya studioalbum nu när Garrett fått blodad tand, utan bara för att det är en häftig upplevelse att få höra de gamla låtarna igen.

Nr: 255/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar