The Musical Box: Omfattande verk av Santana

söndag 28 juli 2019

Omfattande verk av Santana

SANTANA – VIVA SANTANA – 1988

Det här är ett omfattande verk, hela tre vinylskivor. Missuppfattningen är att det är ett samlingsalbum, så är inte fallet. Albumet består visserligen delvis av remixade versioner av äldre låtar, men kompletteras av en rad aldrig utgivna liveupptagningar samt ett flertal outtakes och låtar, ej utgivna, från tidigare skivinspelningar.
Viva Santana är därmed ett album som samlare av Santana absolut bör ha i sina hyllor. Det går ju inte att leva ett värdigt liv utan att ha tillgång till remixar från 1988 av storheter som Everybody´s Everything, Black Magic Woman eller Jingo. För att inte tala om aldrig tidigare släppta liveversioner av She´s Not There, Evil Ways eller Europa.
Viva Santana är alltså inte ett album för den som är nyfiken på Santana eller planerar att ha denna samling som sin enda santanaskiva i samlingen. Det störst intresset borde komma från dem som redan har Santanas gitarrsolon i blodet, absolut vill höra mer och helst på nya sätt.
När Santana dessutom lägger till en rad tidigare outgivna låtar, både live och outtakes från studion, blir albumet så klart ännu mer spännande. Bland dem går kanske inte att hitta några nya direkta klassiker, men det är ändå befriande att få lyssna till ”nyheter” som Ballin´, inspelade 1967, och direkt efter det få sig ett saftigt jam, Bambera, som spelades in men inte fick vara med när Zebop gavs ut.
Jag förvånas lite av den stora bredden på denna trippel, som verkligen försöker få med inspelningar ända från början till 1988. Det finns låtar från redan innan gruppen Santana släppte första skivan, sololåtar med Carlos ända fram till udda inspelningar från tiden då album som Marathon och Zebop var aktuella.

Det är ambitiöst och egentligen väldigt bra tänkt. Enda problemet jag sett med det är det inte finns någon kronologi i låtarnas ordning på skivorna, vilket gör att det kan vara svå¨rt att hänga med.

Men samtidigt, vad gör det. Den sammanhållande länken är som alltid naturligtvis Carlos Santanas bländande, gnistrande gitarrspel. För den skull är detta ett nödvändigt album för alla santanafans.

Nr: 1449/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar