The Musical Box: Shocking Blue At Home i USA

torsdag 18 juli 2019

Shocking Blue At Home i USA

SHOCKING BLUE - SHOCKING BLUE - 1970

Det här är den amerikanska upplagan av Shocking Blues psykedeliska pop-pärla At Home. Nästan. Är då detta ett album som verkligen behövs om man redan har At Home (vilket man har)? Jo, det är det...
Nej, det är det väl egentligen inte...eller jo, det måste man ju. Är man samlare så är man...
Mitt velande hänger på två låtar, Mighty Joe och Send Me A Postcard. De finns med på den amerikanska skivan. Men inte på europapressen At Home. Petigt kanske, men låtordningen är dessutom en annan. Sånt är skitjobbigt.

Men skivbolagen gjorde ju ofta så på den där tiden. När nya skivor och grupper skulle lanseras på andra sidan Atlanten, oavsett åt vilket håll det gick, stuvades låtarna om och en del togs bort och andra lades till. Till slut kunde det bli en enda röra.

Rolling Stones vet, deras skivutgivningar i Europa respektive USA är ganska förvirrande för samlare och givetvis ännu mer för folk som är nya i skivsamlargamet.

De där två Shocking Blue-singlarna är så klart oumbärliga. Mighty Joe är den det gnistrar mest om. Send Me A Postcard är inte fel den heller. De går för övrigt inte att hitta på något annat album, om man inte faller till föga och köper sig ett samlingsalbum. Men det gör jag inte. Jag vägrar samla på samlingsalbum. Därför har jag numera både At Home och The Shocking Blue i samlingen.
At Home är en av mina favoriter. Jag har berättat om den förut. Så här skrev jag för några år sedan om skivans tre fräckaste spår; Venus, Love Buzz och Aka Raga. ”De där tre låtarna borde gjort Shocking Blue till ett av tidernas största europeiska psykedeliska band. Men inte. Att alla finns på LP:n At Home, som var gruppens andra LP, är nog bara de verkligt insatta som har koll på.

Det är förresten en sanslöst charmig platta. Inte minst på grund av Mariska Veres sköna holländska brytning och Robbys sitar...

Jag förstår varför Kurt Cobain* fastnade för Shocking Blues oskuldsfulla pop. At Home är helt enkelt skitbra! Utanför Holland blev den här gruppen aldrig särskilt stor. De fick nöja sig med att vara det fräckaste bandet i Haag. Men å andra sidan har de blivit kopierade av både discodrottningar och rocklegender. Det är få förunnat.” Hela den texten hittar du här.

Nr: 1471/2222

* Nirvana gjorde en cover på Love Buzz.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar