The Musical Box: Ett synnerligen eget sound

onsdag 31 juli 2019

Ett synnerligen eget sound

QUEEN – QUEEN - 1973

Queens första platta kom 1973 och har egentligen inte särskilt mycket att göra med vad bandet senare åstadkom. Här lirar Queen hård rock, klart inspirerad både av glamrockens superstjärnor samt säkert också den progressiva rocken.
Här fanns Ziggy Stardusts glitter på ena sidan och på den andra långa gitarrsolon och hårda riff, vilket var spännande detaljer och något ovanligt. Progrockarna i början av 70-talet var annars mer inne på att undersöka möjligheterna med klassisk musik.

Så det var en lovande debut med många bra ideér och ett synnerligen eget sound, men inte tillräckligt för att det skulle bli ett riktigt stort album. Queen I är klart tyngre än gruppens senare skivor, Brian May fick här betydligt större utrymme än på kommande album.

Keep Yourself Alive är skivans stora ögonblick, det är en lysande hårdrocklåt, med ylande tuffa gitarrer. Den anses av många vara skivans enda riktigt bra låt, vilket jag inte kan hålla med om. Liar och Son and Daughter är till exempel bra rockers, liksom Seven Seas of Rhye och ett par till. Men det kan konstateras, Queen I är jämfört med alla deras senare album både högljudd och ofokuserad.
Av någon märklig anledning var det under ett konfirmationsläger i Järsnäs jag hörde Queens första LP, Queen I. En av killarna hade tagit med sig skivan, eftersom någon obetänksam församlingsassistent, som ville verka lite ungdomlig, föreslagit att vi fick ta med egen musik.

Men så hade nog inte moralens och de höga idealens väktare tänkt sig att det skulle bli, eller så hade hon ingen koll på det där med den fördärfliga ungdomsmusiken. Församlingsassistenten såg alldeles förtvivlad ut när vi efter avslutade lektioner på kvällarna lirade hårdrock så de gamla väggarna i lägergården skakade och det hånglades i varenda mörkt hörn.

Queens historia går längre tillbaka än 1973. Embryot till bandet startades redan 1967 av Roger Taylor och Brian May under namnet Smile, som spelade psykedelisk hård rock. Framgångarna sträckte sig dock till ett misslyckat singelsläpp, inspelning av en LP som aldrig gavs ut och förbandsgig till storheter som Yes och Pink Floyd.

Det var när Freddie Mercury kom med i bandet som rockkarriären tog fart. Förutom att det var han som föreslog namnet Queen var det hans röst som gav bandet det unika uttryck som skulle fascinera en hel rockvärld i årtionden efter.

Nr: 929/2222

Denna text har i en annan form redan publicerats på bloggen. Men då jag nu skrivit om, lagt till och dragit ifrån så mycket att det nästan blivit en ny text, tycker jag mig ha goda skäl att publicera den igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar