The Musical Box: Glamrock med Burhöns

söndag 21 maj 2017

Glamrock med Burhöns

GNAGS – BURHÖNS – 1979

Man kan inte ge en rockplatta ett namn som Burhöns! Jag vet inte vad Gnags tänkte på. Förmodligen var det ironi och skivan namngavs helt säkert med ett garv. Men med tanke på att Gnags döpt skivor till namn som En underlig fisk och Den blå hund är inte Burhöns särskilt konstigt.
Men namnet säger ingenting om den här danska rockklassikern. För en klassiker är det, även om man med lite tur kan köpa skivan på svenska Tradera för under 100 spänn. Gnags blev aldrig särskilt stora på vår sida sundet trots att det gjordes flera försök. Men jag påstår att Burhöns är en av de bästa danska rockplattor som gjorts och dessutom en sagolik glamrockplatta.
Tror du mig inte får du försöka leta upp skivan nånstans, eller fråga nån av dina danska vänner i rätt ålder. De vet säkert även om de mot förmodan inte skulle ha kvar skivan. Burhöns var ett av de album som sålde allra bäst i Danmark 1979.

I slutet av 70-talet och i tomrummet efter Gasolin var Gnags det bästa rockbandet i Danmark. De tog sitt ansvar. Burhöns är högst kompetent och Gnags river av flera sjyssta nummer.

Gnags har genom åren skiftat mellan olika musikstilar, men här lirar bandet nästan hårdrock med faktiskt ganska kraftiga inslag av glam.

Gnags sjunger som alltid på danska och det funkar förvånansvärt bra. Jag gillar titelspåret Burhöns som är en riktigt vass rocker. Dessutom är halvpunkiga och provocerande Professionelle ballademager samt glamrockslåten En tiger fra zoo alldeles lysande små nummer.

Nr: 832/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar