The Musical Box: Pell Mell på nya vägar

tisdag 30 maj 2017

Pell Mell på nya vägar

PELL MELL – FROM THE NEW WORLD – 1973

Pell Mells första album Marburg var häftig krautrock och jag tyckte bandet hade mycket gemensamt med storheter som Atomic Rooster och Genesis. Men redan till andra skivan var gruppen på väg åt ett helt annat håll, Pell Mell lämnade krautrocken för symfonisk rock kraftigt influerat av klassisk musik.
Pell Mells From The New World, som tog titeln från Dvoraks nionde symfoni, ett av rockvärldens mest plagierade klassiska verk, är ett album som har mer med holländska Ekseption och Emerson Lake & Palmer än med tysk kraut att göra. Dock inget ont i det, på samma sätt som ELP och Ekseption lyckas även Pell Mell skapa en mycket egensinnig värld av klassisk musik och rock.
Genom att blanda in egna element som gitarr, rytmsektion och kanske främst sång, blir Dvoraks verk och därefter Bachs Toccata något mycket säreget och unikt för Pell Mell även om det är covers, som det så vackert heter i rockvärlden.

Pell Mell tog sin uppgift på största allvar, b-sidan innehåller två egna sviter, Suite 1 & 2, som är klassisk musik men skrivna av bandet. Notera att bandet kallar sina kompostioner för sviter och inte låtar...

From The New World är förmodligen inget unikt verk i den symfoniska rockvärlden. Det mesta på skivan hade gjorts redan innan och mycket har gjorts igen även senare.

Men jag kan inte komma ifrån att Pell Mell trots det har en intressant och mycket egen inställning till sin musik. Något som gör den här LP:n värd att lyssna på trots att den är över 40 år gammal.

Nr: 48/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar