The Musical Box: 12x5 = Five By Five + 7

onsdag 10 maj 2017

12x5 = Five By Five + 7

ROLLING STONES – 12x5 – 1964

12x5 är den amerikanska uppföljaren till England´s Newest Hit Makers, som Stones första LP i USA fick heta. Jag gissar att namnet 12x5 är en anspelning på EP:n Five By Five. En skiva som tidigare släppts i Europa och nu kom till USA ihop med sju låtar till.
Stones diskografi under 60-talet är minst sagt rörig. Men det hindrar inte mig att verkligen gilla den här LP:n. Det är en sagolikt charmig platta, även om man kan hitta varenda låt på andra skivor också. Knappt mer än tonåringar skulle Stones erövra USA med några bluescovers, lite rhythm´n´ Blues och det där snorigt, skitiga gitarrljudet som fick hela världen att stå stilla.

Jag kan inte ens påstå att jag tycker låtarna är särskilt bra. Stones upplaga av Under The Boardswalk är fräck men inte mycket mer. Skivans bästa spår är Chuck Berrys Around And Around tillsammans med Time Is On My Side.

De låtar Stones själva låg bakom, Good Times Bad Times, Congratulations och Grown Up Wrong ska man inte räkna till deras storverk. Det skulle dröja några år till innan Mick Jagger och Keith Richards hittade det rätta låtskrivarspåret.

12x5 består av låtar från EP:n Five By Five, singlarna It´s All Over Now och Time Is On My Side samt en del låtar från den kommande brittiska LP:n Rolling Stones No 2. Av den anledningen är LP:n knappast nödvändig ens i lagom välsorterade skivsamlingar.

Omslagsbilden är dessutom den samma som några månader senare skulle användas till Rolling Stones No 2 i Europa. Men å andra sidan...är en stonessamling komplett utan 12x5?

Nr: 1740/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar