The Musical Box: Kim Larsen og amerikanarna

söndag 28 maj 2017

Kim Larsen og amerikanarna

KIM LARSEN – KIM LARSEN OG YANKEE DRENGENE – 1978

På tal om fula fiskar och danskar, så har jag Kim Larsens första soloplatta efter Gasolin i samlingen, Kim Larsen & Yankee Drengene. Nån ful fisk är väl inte Kim Larsen, även om bilden på skivomslaget för tankarna åt det hållet.
Den här skivan köpte jag av en enda anledning – låten This Is My Life. Den hade nämligen Gasolin med på sitt livealbum, Live i Skandinavien. Den skivan spelades alldeles för ofta på den tiden, till sist blev det jobbigt. Men This Is My Life är bra.

Gasolin rockade i liveversionen till originalet rätt ordentligt. This Is My Life var egentligen en liten udda ballad från skivan Efter endnu en dag, som var våra danska vänners bidrag till jazzrocken (nåja). Då blev man naturligtvis nyfiken på vad Kim Larsen gjort med samma låt...

Men nån större sensation var det väl inte. Kul, men inte bättre... Yankee Drengene är däremot en ganska kul platta. Kim Larsen hade åkt över till USA och spelat i skivan i Atlanta. Så det var han och en massa sydstatsamerikanare.

Det märks på musiken, det finns inte mycket av Gasolin i det här och Larsen sjunger dessutom alla låtar på engelska. Men det låter inte Allman Brothers om skivan om nu nån skulle tro det, så långt gick inte Kim även om tanken är spännande. Däremot går det lukta sig till countrypop.
This Is My Life är en av de bättre låtarna på LP:n, liksom Chuck Berrys Havana Moon. Och för den som inte hört Kim Larsen lira country är det här rätt skiva. Det gör han i ett par låtar, bland annat There´s A Tape, som han förresten skrev själv liksom de flesta andra låtarna.

Om skivan är bra?
Ja, va tusan. Kim Larsen + country + danskengelska...vad blir det?
Överstyvt som folk säger här i jönköpingstrakten.
Nja, jag gillar verkligen Kim Larsens skivor, men tycker nog det är bättre när han håller sig till danskan.

Nr: 79/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare, men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar