The Musical Box: ...från ett skyddsrum i Nordnorge

måndag 1 maj 2017

...från ett skyddsrum i Nordnorge

AKASHA – AKASHA – 1977

Pinkfloydiska ljudeffekter, överraskande vändningar som tidiga Genesis, influenser från Yes och troligen också Rush. Akasha är en minst sagt spännande upplevelse.
Om det inte varit för det ibland lite burkiga ljudet skulle man aldrig kunna tro att bandet kommer från norra Nordnorge och att skivan är inspelad i ett skyddsrum under ett hotell.

Akasha betyder på sankrit himmel eller rymd, och kanske var det en källa för detta märkliga norska band, som nog kan påstås ägna sig åt spacerock och att Pink Floyds Ummagumma förmodligen funnits med i bakgrunden som inspiration.

LP:n är mycket omväxlande och vändningarna är överraskande, Akasha har inga som helst bekymmer med att hoppa direkt från Nursery Crymerytmer till folkmusik och sen göra ett tidshopp över det gröna norrskenet och en melodislinga senare landa nånstans utanför Jupiter.

Om den här skivan dykt upp under de första åren av 70-talet hade dess existens varit alls särskilt förvånande, men skivan är från 1977 och förhållandevis sen, vid den tiden hade skivbolagen börjat bli ytterst tveksamma till långa obegripliga ljudsekvenser och i stället börjat ge ut skivor med osannolikt många band där det räckte med att de kallades sig punkare eller new waveband.
Historien blir inte mindre intressant av att albumet lär ha spelats in i ett skyddrum under ett hotell i den lilla nordnorska staden Finnsnes. Därav det burkiga ljudet gissar jag. På sina ställen är ljudet faktiskt lite jobbigt, men man kan om man så vill inbilla sig själv att det ska höra till ljudbilden. Eller är det så att det gör det?
De fyra medlemmarna kom dock inte alls från Finnsnes utan befann när de spelade in skivan ganska långt söderut. Bandet kom ursprungligen från Kjöllefjord ett litet fiskesamhälle med ungeför 2000 invånare som ligger ungefär så långt norrut det går att komma i Norge, nästa anhalt borde vara Svalbard.

I rockmusiken värld är detta exotiskt och tycker man att isländska rockmusiker som Björk är det mest udda som går att hitta spöar alltså Akasha det med flera mil (alla norr om polcirkeln). Men till skillnad från Björk tog Akashas rockäventyr slut redan efter denna LP, som nu är ett åtråvärt objekt för vinylsamlarna. Min skiva är dock en 2000-talsreissue från italienska Black Widow utan vars hjälp jag aldrig hade fått höra denna märkliga LP.

Nr: 348/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar