The Musical Box: Ett steg tillbaka av Santana

torsdag 4 maj 2017

Ett steg tillbaka av Santana

SANTANA – WELCOME – 1973

Med Caravanserai började Carlos Santana undersökta sitt eget inre, sin ”kosmiska närvaro” och sin andlighet. Det var ett riskfullt företag men det gick hem. Redan på LP:n efter hamnade han dock på ett gungfly som var förrädiskt.
Welcome är – tror jag – ett steg tillbaka. Eller så är det helt enkelt så att han var nöjd med vad han hittat och inte hade intresse att fortsätta. Att Welcome blev därefter... Men jag kan ha helt fel. Jag skriver ”tror”, för jag är inte alls säker på vad Carlos Santana ville med Welcome. Det kan vara så att jag inte riktigt förstår den.
LP:n har visserligen inget med latinorock att göra, på så sätt är det en fortsättning av Caravanserai, men det är något som fattas. Exakt vad kan jag inte sätta fingret på. Vad jag vet är att jag saknar Carlos bländande gitarrspel som här nästan är helt utplånat. Det är inte bra. Det gör melodierna tämligen anonyma och lite färglösa.
Men å andra sidan var det kanske exakt det han var ute efter. För man kan nog påstå att Welcome är en meditativ skiva, något Santana bara ett år senare skulle utveckla ytterligare på LP:n Illuminations tillsammans med Alice Coltrane (som även medverkar på Welcome).

Eller så var det så att han hämtade sin inspiration från det samarbetet med John McLaughlin på Love Devotion Surrender, som gavs ut tidigare samma år).

Det anmärkningsvärda med det är i så fall är att Welcome är ett album av gruppen Santana, medan Illuminations och Love Devotion Surrender är soloalbum. Han brukade skilja på det, men inte den här gången.

Nr: 963/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar