The Musical Box: Peter Gabriels skuggvärld

lördag 20 maj 2017

Peter Gabriels skuggvärld

GENESIS – THE LAMB LIES DOWN ON BROADWAY – 1974

The Lamb Lies Down on Broadway är inte vacker. Det är en grym berättelse, iskall som den arktiska tundran. Sarkastisk och teknokratisk, svart och plågsam. Det är Genesis rockopera och konceptalbum, svaret på Quadrophenia eller en dystopisk Jesus Christ Superstar.
Påverkad av hallucinogena droger glider den plågade lösdrivaren Rael runt i Peter Gabriels overkliga skuggvärld i sitt sökande efter en egen identitet. HIstorien innehåller både citat av berömda poeter till anspelningar på grekisk mytologi.

Men att leta efter en röd tråd i The Lamb Lies Down on Broadway är onödig. Den finns där visserligen, men är otydlig, vindlande och gör inte musiken enklare att förstå.
Men varför leta? Musiken på albumet är tillräckligt spännande och det finns mycket att upptäcka. Carpet Crawlers, Counting Out Time, Cukoo Cocoon och The Grand Parade of Lifeless Packaging är den här dubbel-LP:ns höjdpunkter.

Genesis använder sig dessutom av alla musikaliska trick man kan tänka sig. Tony Banks synthar blir för en gångs skull effektfulla och passar in i sammanhanget.

The Lamb Lies Down on Broadway kan nästan jämföras med Pink Floyds The Wall, inte minst i hur effekterna byggs upp, för att sedan sluta i en katastrof.

The Lamb Lies Down on Broadway bör nog räknas in bland Genesis ”stora”, Nursery Cryme, Foxtrot och Selling England by the Pound.

Det blev den sista genesisplatta där Peter Gabriel medverkade. Han lämnade bandet för en solokarriär, betydligt mer lyckad än för Genesis.

Nr: 42/2222

OBS! Favorit i repris. Jag har skrivit om denna skiva tidigare (se länk), men ger den nu en ny chans med en delvis nyskriven text.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar