The Musical Box: Ett kraftfullt statement

måndag 15 maj 2017

Ett kraftfullt statement

AGITATION FREE – LAST – 1976

Utgiven några år efter att Agitation Free splittrats och dessutom i begränsad upplaga på ett obskyrt franskt skivbolag gjorde denna LP till en begivenhet för krautrocksamlarna redan i slutet av 70-talet.
Märkligt nog dröjde till 1992 innan albumet gavs ut på nytt (på CD) och ända till 2013 innan skivan på nytt dök upp på vinyl. Givetvis en efterlängtad LP av folk som hade koll på tyska Agitation Free och deras sporadiska skivutgivning.

Trots att bandet av kännare betraktas som föregångare och förebilder inom krautrockens underavdelning spacerock, gav de bara ut två studioalbum; Malesh 1972 och året efter albumet 2nd.

Men Last är inte bara ett samlarobjekt, det är kraftfullt statement av ett band som visserligen stod inför sin upplösning 1976 men musikaliskt aldrig varit bättre.

Last innehåller visserligen bara tre spår men är det album bandets fans saknat. Den är svaret på vad Agitation Free skulle ta vägen efter världsmusikinfluerade Malesh och den något rockigare (nåja...) 2nd.

Musiken på Last är kallare och hårdare än på sina föregångare. Ljudbilden är teknisk och ljudeffekterna får ett större utrymme. Inte minst är b-sidans 23 minuter långa Looping IV ett exempel på det, ett elektroniskt minimalistiskt och synnerligen abstrakt musikstycke där Agitation Free väver samman sin bakgrund med det nya och på så sätt skapar en form av spacerock som både blir påträngande och fascinerande att lyssna på.
För den som behöver jämförelser kan jag närmast nämna Pink Floyds tidiga album, Ash Ra Tempel och delvis också Harmonia (Neu).

Nr: 364/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar