The Musical Box: En förväntansfull stämning

torsdag 25 maj 2017

En förväntansfull stämning

BJÖRK – VOLTA – 2005

Att Björk är en färgglad studsboll med gigantiska blå fötter är som väntat inte det mest skruvade med detta album. Volta är en minst sagt märklig resa genom världsmusik, udda rytmer och tekniska, digitala studiofinesser. Skivan är först svårtillgänglig, på gränsen till otrevlig, men blir efter några genomspelningar mer intressant än man först trodde.
Jag har alltid gillat Björks udda och alltid nyskapande musik. Man vet aldrig vad man får när man lyssnar en av hennes nya skivor för första gången. Volta följer givetvis det mönstret även om man så klart - som på alla Björks album - hittar direkta kopplingar till debutskivan och mästerverket Human Behaviour, vilket i min värld är ett bra betyg.
På den här skivan lånar hon beats från Timbaland och skapar redan i inledningen med Earth Intruder en förväntansfull stämning. Om man nu ska leta reda på någon låt som eventuellt skulle kunna vara en hitlåt är det nog den.

Efter denna minst sagt intressanta inledning letar sig Björk längre och djupare ned i en musikalisk värld som till slut inte är annat än primitiv. Jag kan därför inte låta bli att jämföra Volta med 2004 års Medulla, som dock grävde ännu djupare och till slut blev våldsam och rå.
 
Volta är i den jämförelsen mycket mer behaglig även den inte på något sätt ger utrymme till slölyssning och defintivt inte går att ha på i bakgrunden. Det är inte partymusik, man måste lyssna på den här skivan.

Jag gissar att Volta förmodligen är enklare att ta till sig för den som har den på CD. Vinylalbumet består av två skivor med bara två eller tre låtar på varje sida, vilket gör att det blir lite väl många avbrott för att Volta ska kunna komma till sin fulla rätt.

Nr: 578/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar