The Musical Box: En explosion i gitarriff

onsdag 3 maj 2017

En explosion i gitarriff

JIMI HENDRIX EXPERIENCE – ARE YOU EXPERIENCED – 1967

Möjligen är detta alla tiders starkaste och fräckaste debutplatta. Are You Experienced spöar lätt Led Zeppelins etta och har haft minst lika mycket influenser på senare musik som Beatles Sgt Pepper. Det är minst sagt en legendarisk LP, en sensation på sin tid och ett album som fascinerar nu för tiden också.
Are You Experienced är en explosion i feta gitarriff, fläskiga solon och legendariska hitlåtar; Hey Joe, Hendrix första singel, Purple Haze, hans största singel, The Wind Cries Mary, hans mest överraskande singel (en Dylanimitation).

Men det slutar inte på något sätt där. Fire, Foxy Lady, Highway Chile (jag kan ha glömt nån) och min favorit skumma Third Stone from The Sun, Hendrix första bidrag till psykedelia.

Are You Experienced är dock i första hand ett rock- och bluesalbum. Hendrix fick chansen att visa sitt exceptionella gitarrspel och tog den verkligen.

Inte undra på att skivan slog ner som en kärnvapendetonation i först den brittiska popvärlden och några månader senare i sitt hemland USA.

Något liknande hade aldrig gjorts tidigare, vågar jag påstå. Och knappt senare heller. Jimi Hendrix historia är märklig. Han upptäcktes i USA av britten Chas Chandler som tog med honom till London, gav honom The Experience och såg till att han våren 1967 fick ge ut sina första singlar och LP:n i maj samma år.

Men ingen visste egentligen hur folk skulle ta emot hans musik Därför turnerade Hendrix, Marshall och Redding i västeuropa, bland annat i Sverige. Genomslaget blev enormt, till konserten på Gröna Lund i Stockholm lär det ha kommit över 15.000.
Då ansågs Hendrix vara mogen för USA och en månad senare satte han eld på sin gitarr under sitt första USA-framträdande, på Monterey Pop Festival och blev supertjärna över en natt.
Hendrix liv ger jag mig inte in på ytterligare, förutom att det blev olyckligt kort, kantades av supervassa gitarriff och tunga droger tills han hittades död på ett hotellrum i London 18 september 1970.

Hur många album med Hendrix som finns ute är oräknerligt. Lite förvånande då att han egentligen bara spelade in tre studioskivor, Are You Experienced, Axis Bold As Love och Electric Ladyland samt liveplattan Band Of Gypsys ett halvår innan han dog.

För att vara någorlunda korrekt ska också sägas att skivan i maj släpptes i Europa och i USA först i augusti, då med annat omslag och en del andra låtar, de låtar som blivit singelhits i England. Den dubbel-LP jag har är en reissue och har med låtarna från båda de första upplagorna.

Nr: 708/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar