The Musical Box: Slarvigt men säkert

torsdag 11 juli 2019

Slarvigt men säkert

TOM PETTY & THE HEARTBREAKERS – YOU´RE GONNA GET IT – 1978

Tom Petty håller alltid hög kvalitet. Men You´re Gonna Get It verkar slarvig och stökig, slarvigt men säkert*. Jag vill gärna vilja tro att det var själva tanken med LP:n. Den kom ut när punk- och new wave var som störst. Då skulle det det vara ruffigt, enkelt och...slarvigt.
Så jag brukar jämföra den med Clashs, Sex Pistols eller Elvis Costellos plattor från samma tid, vilket när man tänker efter inte behöver vara fel alls. Men den skulle å andra sidan lika gärna kunna vara ett snabbjobb på väg mellan några gig, bara för att få en uppföljare klar till debutalbumet från 1976, som blivit en succé. Vad vet jag?
Jag gillar tonen och attityden. You´re Gonna Get It är en tuff och spretig rock-LP. Petty öser på från första till sista låt och trycket är punkinspirerat galet högt. Det gillar jag. Ett par kul låtar dyker upp direkt.

Inledningsspåret – I Need To Know – är sylvass. Det är en briljant rocker på alla sätt. Men min absoluta favorit är Too Much Ain´t Enough. En rasande boogie som inte går att hålla sig från. Det är en av de få låtar där man känner sig tvingad att gå hela vägen fram till skivspelaren och flytta tillbaka nålen för att få höra den igen.

Nr: 1078/2222

* ”Slarvigt men säkert” är namnet på en Grus i dojjan-LP från 1975. Det skulle varit kul, men den har inget med den här texten att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar