The Musical Box: Dinosauriernas tid var över

lördag 11 januari 2014

Dinosauriernas tid var över

T REX – DANDY IN THE UNDERWORLD – 1977

Dandy in the Underworld blev Marc Bolans sista album. Ett halvår senare 1977 dog han i en bilolycka och en av världens största glamrockhjältar var borta.
Men frågan är om inte Marc Bolan redan var på väg ut. Bara två månader efter Dandy var Clashs debutalbum ute i butikerna och punken började rulla med full kraft. Tiderna för de gamla dinosaurierna var över.

Om Bolan fått leva kanske han som Bowie anpassat sig som en kameleont, eller fortsatt göra musik någonstans i marginalen. Vem vet.

Det är helt uppenbart att Dandy in the Underworld kom till av en enda orsak, singelhiten I Love to Boogie från året innan. Efter ett par år av ganska misslyckade skivsläpp var Bolan tillbaka igen.
Nu är väl den låten inte särskilt smart, annorlunda eller ens särskilt bra. Bara en ganska vanlig T Rex-låt, en rätt seg boogie man ganska snart tappar intresset för. Hela skivan är lite åt det hållet, det räcker med ett par genomlyssningar.

Dandy är visserligen mycket bättre än skivorna innan, Bolan´s Zip-Gun och Futuristic Dragon, men innehåller egentligen ingenting som är värt att komma ihåg. Med ett undantag, titelspåret Dandy in the Underworld.

En låt som jag vill tro är mer av en självbiografi än en vanlig rocklåt. I vilket fall som helst blev den Marc Bolans sista riktigt bra låt.

Nr: 1002/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar