The Musical Box: Föregångaren till Gentle Giant

torsdag 23 januari 2014

Föregångaren till Gentle Giant

SIMON DUPREE & THE BIG SOUND – AMEN – 1982

Amen är en riktigt trevlig popskiva. Det är ingen originalplatta med detta halvt legendariska 60-talspopband utan en samlingsskiva från det tidiga 80-talet. Skivor med Simon Dupree & The Big Sound är förtvivlat svåra att hitta så jag har fått nöja mig med den här.
Jodå, The Big Sound har en viss legendarstatus i en del kretsar. Detta för att de – tro det om du vill – var embryot till Gentle Giant, ett av den progressiva rockens mest originella och experimentella band på 70-talet.

Det kan man inte ana när man hör Amen, det är 60-talspop. Kanske är det så att Simon Duprees popskivor ska placeras i samma fack som Genesis ”okända” debutplatta From Genesis To Revelation, David Bowies tidiga singlar och liknande saker.
Simon Dupree & The Big Sound från Portsmouth i södra England inspirerades inte minst av Beatles, men lyckades aldrig lika bra som sina liverpoolkollegor.

De kämpade och slet, gav ut ett mindre berömt album (Without Reservations, 1967) och en trave lika illa berömda singlar, men fick aldrig det där riktigt stora erkännandet. Det är så klart lite synd. Låtarna på Amen, där melodier från original-LP:n och de bästa singlarna samlats, är charmig beatpop.

Lite psykedelia kan jag också ana, det dyker på ställen upp både fuzzgitarr och mellotron. Det är en LP man kan lyssna flera gånger på utan att tröttna. 1969 tröttnade däremot bandet på att aldrig komma nån vart och upplöstes därmed.

Fortsättningen blev alltså Gentle Giant som de tre Simon Dupree-bröderna Ray, Phil och Derek Shulman var med och startade. Men det är en helt annan historia...

Nr: 1663/2222

3 kommentarer:

  1. De hade faktiskt en större singelhit låten "Kites" No 9 på UK Charts samt en mindre "For Whom The Bell Tolls" No 43

    SvaraRadera
  2. Min LP är från 1967, Simon Dupree & The Big Sound "Without Reservations", gul/svart Parlophone etikett, 1st press och i stereo. Inköpt i Borlänge 1967/68. Flest ex. finns i mono (1967).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har säkert rätt ang årtalet. När jag kollade upp skivan på nätet fick jag flera olika uppgifter. Jag ändrar i texten. Tack!

      Radera