The Musical Box: XTC:s övergångsalbum

måndag 13 januari 2014

XTC:s övergångsalbum

XTC – THE BIG EXPRESS – 1984

The Big Express är XTC:s övergångsalbum från kärv new wave och artrock till vuxenpop hävdar de flesta kännare av XTC:s popvärld.

För den som gillar XTC:s 70-talare och inte tål deras senare saker är detta en skiva som bör ingå i samlingen. Skylarking hette LP:n som kom efter, där hade XTC bytt spår och blivit ett band för de lite finare salongerna.
Det är möjligt att det är ett ”övergångsalbum”. The Big Express har lite av det välansade Skylarkingsoundet, samtidigt som musiken fortfarande är oberäknerlig och charmigt rörig. Om du frågar mig tycker jag The Big Express är ett av XTC:s bättre album, även om den inte når upp till samma höjder som Black Sea och Drums And Wires.

Det kan också vara så att The Big Express är ett av alla dessa underskattade album, för kanske har det hamnat lite i skuggan av sin föregångare English Settlement och efterföljaren Skylarking, som båda älskades av publik och kritiker.
”Svagheten” skulle i så fall vara frånvaron av hitlåtar. Här finns ingen Senses Working Overtime*, Making Plans For Nigel** eller Dear God***. Men det finns å andra sidan en massa andra saker...

...speciellt för den som har Black Sea som ett favoritalbum. Nånstans i bakgrunden kan man ana spåren från Respectable Street och Living Through Another Cuba i låtar som You´re The Wish You Are I Had, Wake Up och Shake Your Donkey Up.

Nr: 2120/2222

* English Settlement
** Drums And Wires
*** Skylarking (CD-utgåvan)

2 kommentarer:

  1. Den som räknas som hitlåt är "All you pretty girl" som lyckades nå hitlistorna och trackslistan till och med i Sverige.

    Jag köpte skivan i höstas, men har inte hunnit höra den än. Det ska bli spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man. Att det blev en hitlåt hade jag inte koll på.
      Du har def gjort ett bra köp!

      Radera