The Musical Box: Freddie Mercury som Larry Lurex

söndag 5 januari 2020

Freddie Mercury som Larry Lurex

SMILE/QUEEN – QUEEN IN NUCE – 2012

Det här är ingen nyinspelning med Queen eller några gamla inspelaningar upptäckte i någon dammig skokartong. Det här är dels låtar från den tiden Queen fortfarande gick under namnet Smile, FreddieMercury kallade sig Larry Lurex samt ett par tidiga demoinspelningar med Queen.
Smile är de första spåren av Queens tidiga historia. Bandet bildades 1968 av Brian May, Roger Tayloir och Tim Staffell som sångare. Några större framgångar fick de dock aldrig, utan spelade fram till 1970 bara in sex låtar, som numera går att hitta på vinylskivan Gettin´ Smile, en japanpressning från tidigt 80-tal samt en holländsk cd från 1997, The Ghost Of Smile.
Utöver det finns mängder av bootlegs och piratpressningar. Bland dem den här skivan, en italiensk piratpress som släppts ett flertal gånger under diverse olika namn. Den här gången fick cd:n heta Queen In Nuce.

Det är knappast en CD som behövs i samlingen för sina musikaliska kvaliteter. Låtarna är inte särskilt bra, inspelningskvaliteten är också tveksam.

Det intressanta med cd:n är förmodligen de två låtar som Freddie Mercury spelade in under namnet Larry Lurex, en pseudonym han av någon anledning använde sig av en kort period i början av 70-talet.

Han spelade då in en singel med popklassikern I Can Hear Music som på baksidan innehöll Dusty Springfields Going Back. En singel som dock passerade skivköparna utan att någon reagerade.

En tredje låt som skulle kunna vara av intresse är Mad The Swine, som Queen 1991 spelade in på nytt och placerades på baksidan till singeln Headlong och cd-återutgivningen av debutskivan 1991.
Det är också lite spännande med en tidig inspelning av John Deacons och Queens låt Misfire, som senare kom att spelas in på nytt till albumet Sheer Heart Attack. Så nja, jag vet inte. Queen In Nuce är ett album man kan låta bli om man inte är Queen-extremist.

Nr: 301/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar