The Musical Box: Shaking The Tree – samlingsalbum med Peter Gabriel

onsdag 15 januari 2020

Shaking The Tree – samlingsalbum med Peter Gabriel

PETER GABRIEL – SHAKING THE TREE – 1990

Ett samlingsalbum är inget jag normalt brukar lägga pengar på, men den här tyckte jag nån gång för länge sedan att jag behövde. Orsaken är en nyinspelad låt, Shaking The Tree samt en nyinspelning av Here Comes The Flood.
Låten Shaking The Tree skulle man kunna påstå musikaliskt är en fortsättning på Biko från 1980 som kanske är Gabriels mest välkända låt. Världsmusik alltså, inspelad tillsammans med en rad afrikanska musiker. Om det var värt pengarna låter jag vara osagt.

Men i början av 90-talet lyssnade jag mycket på Peter Gabriel och eftersom det då hade gått några år sedan senaste plattan, So, fick den här skivan bli någon slags surrogat för det jag egentligen väntade på. Så visst, det var helt okej, men lite för lite.
Shaking The Tree är så klart ingen dålig cd-samling, förövrigt den första med Gabriel. Den innehåller nästan alla Peter Gabriels bästa låtar från debutskivan 1977 fram till 1989 ärs Passion.

Det där med ”nästan” är ett ganska viktigt påpekande, då ingen låt från Gabriels andra soloplatta av någon outgrundlig anledning finns med. Personligen saknar jag storheter som D.I.Y och On The Air. Men för den bara är måttligt intresserad av Gabriels musik borde cd:n kunna räcka ganska långt.

Shaking The Tree släpptes av någon anledning i två olika upplagor, dels den här med 16 låtar samt en budgetupplaga med bara tolv.

Fattigmansvarianten känns lite väl klen, även om nyinspelningen av Shaking The Tree togs med även där. Låten gavs 1990 också ut på maxisingel tillsammans med Solsbury Hill och Games Without Frontiers.

Nr: 297/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar