The Musical Box: Brittiska Amon Düül II experimenterar med folkrock

tisdag 2 juli 2019

Brittiska Amon Düül II experimenterar med folkrock

AMON DÜÜL II – MEETINGS WITH MENMACHINES INGLORIOUS HEROES OF THE PAST – 1984

Det här är andra albumet från John Weinzierls och Dave Andersons brittiska upplaga av tyska Amon Düül II. Överraskande nog är det inte krautrock som på bandets första album, Hawk Meets Penguin, utan folkrock.
Nåja, det är knappast folkrock i samma anda som Steeley Span eller Fairport Convention. Weinzierls och Andersons bakgrund i tyska Amon Düül gick naturligtvis inte att komma från. Låtarna börjar oftast med spacerockiga synthslingor, men i stället för att fortsätta ut ni världsrymden blir musiken sedan betydligt mer jordnära.

En orsak till det är sångerskan Julie Waering som har hittat den exakt rätta tonen som gör att folkrockfolket smälter. Låtarna är förvånansvärt melodiska och faktiskt ganska småtrevliga.
Om man som krautrockfan blir besviken? Nja, inte jag i alla fall. Även om jag först förväntat mig något helt, helt annat, tog det inte särskilt lång tid för Meeting With Menmachines att bli accepterad. Det enda jag kan beklaga är att jag tycker skivan är alldeles för kort, bara drygt 37 minuter. Jag hade gärna hört mer.

Egentligen är det inte alls uppseendeväckande att Amon Düül II experimenterade med för dem nya musikstilar. Tyska Amon Düül II var inte alltid krautrocken trogen, utan gjorde ofta utflykter i alla möjliga musikstilar, till och med disco och pop under slutet av 70-talet. Men det var något till och med fansen fann bisarrt och inte alls uppskattade.

Brittiska Amon Düül II, som ibland benämns som Amon Düül UK, ska inte förväxlas med den tyska krautrockgruppen, men de hänger ihop ändå. Släktskapet som finns är John Weinzierls gitarr och basisten Dave Anderson som båda var med i det tyska kollektivet redan vid starten med Phallus Dei 1969.

Det var när gruppen upplöstes i början av 80-talet de båda tog med sig bandnamnet till England och under en period spelade in ett antal egna album, de sista 1989.

Tyska Amon Düül II återuppstod på 90-talet, men då utan John Weinzierl. Han kom dock tillbaka igen ytterligare några år senare och var med senast jag såg bandet spela 2015. Skivutgivningen med brittiska Amon Düül II omfattar egentligen bara fyra album, mellan 1981 och 1989.

Första skivan, Hawk Meets Penguin anses av krautrockfolket vara den mest intressanta, men många gillar även de två sista plattorna, Fööl Moon och Die Lösung, där Robert Calvert från Hawkwind är med som sångare.

Nr: 265/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar