The Musical Box: Golden Earring kommer alltid tillbaka

söndag 14 juli 2019

Golden Earring kommer alltid tillbaka

GOLDEN EARRING – MILLBROOK, USA – 2003

Golden Earrings fans levde länge i tron att Detta var bandets sista album. Men nio år senare, 2012, kom Tits´n´Ass. Så nu lever de i förhoppningen att det snart kommer ett nytt igen...
Fansen har anledning att tro det. Holländska Golden Earring är ett av världens äldsta nu levande rockband, nästan lika gamla som Rolling Stones. Första skivan spelade de in redan 1965, för över 50 år sedan. 25 studioalbum har det blivit i en tämligen jämn ström, utom det sista hoppet på nio år.
Trots bandets i rocksammanhang ohyggligt höga ålder är Millbrook, USA ett album fansen säkert jublar över. Ett vitalt och piggt album är kanske rätt ordval att använda här för denna kvartett som för länge sedan passerat gubbrockstadiet.

Men Golden Earring har aldrig lirat gubbrock. Det har alltid handlat om progressiv hård rock, ibland med utsvävningar åt diverse andra musikstilar som beatpop på 60-talet, disco-funk och, okej då, ibland bluesrock.

Redan första gången jag hörde albumet jämförde jag med Contraband, vilket är en mycket bra start, Contraband är ett av Golden Earrings allra bästa album från 70-talet.

Nu når dock den här plattan inte hela vägen dit, men tillräckligt långt för att det ska bli högintressant. Millbrook, USA är ett varierat album med hård rock, progg och ibland folkrockig.

Inledningen med Hammer Of Love är en tuff rocker i klassisk Golden Earring-stil, som senare följs upp av lika ruffiga Skyscraper. Ännu mer spännande blir det i start-och-stopp-låten Kingfisher där åtminstone jag står upp och skriker Led Zeppelin!

Skivan är inspelad i USA, i Millbrook, strax utanför New York. Därav namnet. Min skiva är en reissue från Music On Vinyl på blå vinyl. 2003 släpptes skivan främst på CD, vinylupplagan var då mycket liten.

Nr: 1473/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar