The Musical Box: Fyra kaxiga holländare

torsdag 25 juli 2019

Fyra kaxiga holländare

MAILER MACKENZIE BAND - MAILER MACKENZIE BAND - 1970

De här kaxiga holländarna, Mailer Mackenzie Band, dök upp i en lågprisback. Först bläddrade jag förbi...men bläddrade sen tillbaka. Skivomslaget hade något spännande. Att den sen var från 1970 gjorde inte saken sämre.
Att de var från Holland insåg jag inte förrän jag spelade skivan. Den där brytningen går inte att ta fel på. På sina ställen låter Mailer Mackenzie Band lite som tidiga Golden Earring.Sångaren låter mer som John Fogerty, en holländsk kusin.

I början av 70-talet var holländska band inne i USA. Jag vet inte varför, men kanske var det Shocking Blue och deras superhit Venus som banat vägen. Eller så var det Golden Earring...

Mailer Mackenzie Band hade på hemmaplan kontrakt med Decca, men fick i USA chansen via skivbolaget Ampex som gärna tog in lite annorlunda akter. Musiken är en blandning av halvtuff bluesrock med rötterna i både folkmusik och den brittiska 60-talspopen.

Fogerty är ju redan nämnd, och det är där nånstans vi hittar Mailer Mackenzie Band också, som dock emellanåt föll in i schlager, folkrock, bluesrock, till med glamrock och ett stänk psykedelia.
Det är ganska ruffig musik, trivsam, samtidigt som det blir lite rörigt när bandet oförskämt ofta hoppar mellan stilarna. Nåja, det går definitivt att Mailer Mackenzies opolerade rock ändå, det är lite charmigt och naivt. Men i USA blev bandet blev aldrig nån succé trots creedencetendenserna. Möjligtvis för att det då fanns rätt många band som lät ungefär likadant.

Nr: 1502/2222

Har publicerat en text om denna LP tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar