The Musical Box: Skramliga The Mops psykedeliska pop

lördag 6 juli 2019

Skramliga The Mops psykedeliska pop

MOPS – PSYCHEDELIC SOUNDS IN JAPAN – 1968

Att det fanns japanska band som lirade psykedelisk pop var ett faktum som inte nådde särskilt långt utanför Japan. The Mops var ett av få som nådde utanför sitt hemland. Deras album Psychedelic Sounds In Japan är idag eftertraktat av samlare över hela världen.
Men om det verkligen var psykedelisk pop som The Mops spelade kan nog diskuteras. Med tanke på det spretiga soundet, trots en synnerligen retlig fuzzgitarr, kommer nog garagerock närmare. Bandets sätt att tackla de texter som sjungs på engelska får mig att ana språkkunskaper på ungefär samma nivå som finska Hurriganes...
The Mops gör covers på flera psykedeliahits, som White Rabbit, Somebody To Love, San Franciscan Night och doorsklassikern Ligt My Fire. Att en del av dem nog borde betraktas som slakt eller rena oförskämdheter går inte att komma från.

Å andra sidan är sju av de tretton låtarna deras egna. Det är dem som är LP:ns stora behållning. Första spåret Asamade Matenai och superfuzziga och minst sagt skruvade I Am Just A Mops är två lysande låtar om man bortser från ljudkvaliteten, som är lite svajig.

Men oavsett vilket är det här en synnerligen charmig LP där The Mops japanska låtar är den stora behållning. Inte minst vid de tillfällen de integrerar japanska, österländska rytmer, och instrument. Men för den som förväntar sig en fullödig version av Light My Fire värdig Jim Morrison kommer att bli besviken...

Nr: 633/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar