The Musical Box: En mask i ett träd...

lördag 10 september 2011

En mask i ett träd...

PROCOL HARUM - SOMETHING MAGIC - 1977

Something Magic är Procol Harums sista ”riktiga” LP innan gruppen splittrades i slutet av 70-talet.
Det är kanske därför den känns så pessimistisk och negativ. För ett band som alltid byggt sin musik på mollackord är det naturligtvis inte bra.
Det finns också en hel del som påstår att det här är Procol Harums värsta album. Someting Magic sågades rakt av och hamnade i reabackarna redan samma år den kom ut, 1977.

Så illa var den inte. Som jag ser det handlade det mer om taskig tajming. 1977 var Sex Pistols, Clash och hela punkvågen i mitten av den stora ungdomsrevolten.

De som stod allra längst fram i skottlinjen var just band som Procol Harum, progressiv och bombastisk artrock med långa och vindlande oändliga melodislingor.

Jag skulle inte tro att det då fanns en enda musikkritiker med lite självbevarelsedrift som vågade säga något annat än att Something Magic var kass.

Den stod ju för det allra mest hatade. Inte minst b-sidan som i tre sviter ägnas åt en mask i ett träd...
Så här 30 år senare kan man lite mer riskfritt se det på ett annat sätt. För Something Magic är egentligen en bra artrockplatta. Kanske den bästa som kom ut det året.

Visserligen var Procol Harum ett band i upplösning, men här finns flera fina melodier som är klart lyssningsvärda.

Titelspåret - Something Magic – gillar jag även om den kanske är lite för världslig för att vara progressiv rock. Sorgliga Skating On Thin Ice och mycket sorgliga Strangers In Space är också två skönheter.

Dessutom är b-sidans svit, The Worm & The Tree, också värd att lägga ner lite tid på. Den är bättre än den verkar.

Nr: 1005/2222

3 kommentarer:

 1. På nåt vis verkar plattan intressant just för att den var så totalt ur fas med sin samtid. Det framstår så här 35 år senare som ganska tufft att mitt i punkvågen ge ut "progressiv bombastisk artrock". Den här typen av rockmusik är egentligen inte alls min grej, men efter att ha läst din text blir jag lite sugen på att höra "Something magic".

  SvaraRadera
 2. Jättekul. Det är därför jag skriver...

  SvaraRadera
 3. Lars Johansson9 november 2011 23:43

  Mmmm...så härligt att bandets sista LP i Gamla Testamentet äntligen får upprättelse, för det är den värd. Som jag ser det så är skivan en perfekt avslutning på karriären som började med A whiter shade of Pale och som kom att innehålla pärlor som A salty Dog, Procol Harum Live, Grand Hotel och andra.
  Nya Testamentet tog sin början 1991, och jag såg bandet så sent som januari 2011 i Köpenhamn där dom spelade tillsammans med Danmarks Radios orkester. Första låten efter pausen var just Something Magic. MÄKTIGT!!

  SvaraRadera