The Musical Box: Silverheads stökiga glamrock

söndag 18 september 2011

Silverheads stökiga glamrock

Silverhead skulle kunna vara en av förfäderna till 80- och 90-talets glamrock. I rakt led släkt med storheter som Cinderella och de där.

Lite mer forskning skulle också kanske kunna visa att de är kusiner med både Slade och T Rex. Men i så fall den där oborstade släktingen från landet, som inte vet hur man ska föra sig i de finare sällskapen.

Sen vete fan om de inte är bryllingar med både New York Dolls på ena sidan och Deep Purple på den andra...
Silverhead var ett brittiskt glamrockband som intog scenen nångång i början av 70-talet. Jag har ett av deras få album, 16 and Savaged från 1973. En stökig och rörig platta där bandet blandar och ger friskt från den tidens storheter.

Ibland får jag för mig att de låter som Slade, men betydligt ruffigare och bluesigare. På andra ställen går det inte att undvika att jämföra med både Uriah Heep, Alice Cooper, eller varför inte Brian Johnsons gamla band, Geordie. Och sångaren, Michael Des Barres, är lika raspig som Rod Stewart...
Så där in-i-helvete-bra är det väl inte. För min del blev jag intresserad mest för att plattan gavs ut av Deep Purples bolag Purple Records. Den där lila etiketten borde tyda på viss kvalitet, tyckte jag.

Men det blir bara ett njaa...trots att det finns de som anser att det här är en av de mest intressanta glamrockplattorna från 70-talet.

6 kommentarer:

  1. Helt okänt band för mig, men tror mig dock känna igen omslaget. Sångaren Michael Des Barres känner däremot till, har de två skivorna han gjorde med gruppen Detective 77-78
    på Zeppelins bolag SwanSongs.

    SvaraRadera
  2. Detective kände inte jag till. Är det nåt liknande Silverhead?

    SvaraRadera
  3. Då tycker jag definitivt att du skall kolla upp dem, Detta var ett band som bildades av just Des Barres och Tony Kaye (Yes, Badger)och körde en blandning av Zeppelin / Bad Company och gjorde det riktigt bra. Enda felet och varför de inte slog var väl likheten med dessa båda SwanSong kollegor som då fortfarande var aktiva, för i vissa låtar lyser likheten med då framför allt Zeppelin igenom allt för uppenbart.

    SvaraRadera
  4. LÅter spännande. Ska jag definitivt kolla!

    SvaraRadera
  5. Silverhead har jag ajdrig hört, men gitarristen Robbie Blunt spelade på Robert Plants tidiga soloplattor, jättebra dessutom.

    SvaraRadera
  6. Mycket Led Zep med andra ord!
    Plants tidiga plattor är riktigt bra.

    SvaraRadera