The Musical Box: Jack Greens Sunshine

måndag 1 juli 2019

Jack Greens Sunshine

SUNSHINE – SUNSHINE – 1972

Sunshine är ett skotskt band som gav ut sin enda platta 1972. Jag kan inte rekommendera till någon. Det är en typisk debutplatta av ett band som inte riktigt visste åt vilket håll de var på väg.
Det är lite bluesrock, lite glam, lite folkmusik, en och annan konstig ballad som för tankarna till tidiga Genesis (!) och för säkerhet skull har de slängt in en doakör som får det att låta som mörk miami-soul på sina ställen. Utöver det är inspelningen förvånansvärt kass.

Svaret på varför jag en gång i tiden köpte skivan för dyra pengar är att detta är Jack Greens första platta. Han var 16 år när han spelade in den tillsammans med sina polare. Av någon anledning fick de chansen av Warner Brothers.
Jack Green hör till denna bloggs husgudar, en bländande gitarrist och låtskrivare,verksam i allt från glam- och hårdrock till new wave och syntpop. Jag har alla hans skivor, från soloplattorna på 80-talet till de han spelade in med Marc Bolan och Pretty Things.
Men skivan med Sunshine är ingen höjdare. Sunshines debut påminner mig lite om Mott the Hooples första plattor, inte bara för att en av grabbarna i bandet på omslagsbilden har en frisyr som påminner om Ian Hunter.

Mott experimenterade i början av 70-talet med allt från hårdrock till pop och country. Innan de till slut, med stor hjälp (David Bowie), hamnade rätt. Sunshine fick aldrig den uppbackningen. Så det blev inte mer än det här albumet. Men det är i alla fall Jack Greens första platta.

Nr: 1509/2222

Den här texten har publicerats tidigare. Men har nu hittat ett lite finare ex och därmed är det helt ok med en reprisering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar