The Musical Box: En knepig 10cc-platta

lördag 24 september 2011

En knepig 10cc-platta

Sheet Music skulle enkelt kunna avfärdas som en allt för knepig och skum skiva.
Och det är sant, 10cc:s album från 1974 är inte så där jävla lättillgängligt.
Och en enorm skillnad från debutplattan året innan, 10cc. Det var en popskiva.
Öh, ja. Sheet Music är väl också en popskiva. Men lite annorlunda.
Den är rätt udda skulle jag vilja påstå.

Till att börja med är den väldigt melodiös. VÄLDIGT! Fan vet om det inte finns minst fyra, fem olika melodier i varje låt. Det händer nåt hela tiden.

Sen är Sheet Music också ovanligt politisk, för att komma från ett brittiskt popband med hitlisteambitioner.

Wall Street Shuffle, som jag fortfarande gillar, skickar till exempel en rejäl sidspark mot kapitalismen och börshajarna.

Silly Love och The Worst Band in the World ironiserar över musikindustrin. Och Oh Effendi är en rövspark åt de rika oljeschejkerna.

Wall Street. Den shufflen gjorde 10cc bra, och då inte bara texten. Det är en poplåt som faktiskt går att spela nu för tiden också.

Det finns ett par spår till som jag gillar, Old Wild Men och The Sacro-Iliac till exempel.

Men jag kan bara spela dem nån gång emellanåt. Sheet Music är visserligen en popskiva, men lite knepig.

6 kommentarer:

 1. Det är kul att se hur olika musikaliska referenser man har, beroende på smak och (troligen) ålder. För mig är 10cc i princip synonymt med en enda låt, nämligen den klassiska popballaden "I'm not in love". Jag har aldrig haft en tanke på att detta band hade en mera omfattande karriär och förmodligen gav ut ett antal skivor. Men så är jag också lite för ung för att ha varit aktiv skivköpare 1974.

  SvaraRadera
 2. I´m not in love är också ganska tidig, kom 75 eller nåt sånt, ska kolla...
  Men gillar du den är 10cc:s tre-fyra första skivor ganska kul lyssning, men delvis ganska annorlunda jämfört med den låten.

  SvaraRadera
 3. 10 c c ett av 70 talets bästa band. Låten Wall Street Shuffle en av 70 talets bästa. Kan ju ses som aktuell i dessa dagar när börshajarna där håller på att sänka hela världens ekonomier.

  SvaraRadera
 4. Absolut aktuell. Men idag får man nog köra den på 45 varv...

  SvaraRadera
 5. Hej, snubblade in på din blogg och måste säga att jag diggar din "gammal-i-gemet-vinylräv-stil" :)
  Nog med smicker, tänkte att du kanske har förmågan att uppskatta vad legendarisk (numera bortgången) hiphop-producent gjorde av 10cc's "Worst band in the world" år 2006. Du har väl hörlurarna inpluggade nu?: http://www.youtube.com/watch?v=tCXW64cw5NM

  Ciao

  SvaraRadera
 6. He, he. Såna här grejer är kul och uppskattas av mej, och säkert många andra gamla "vinylrävar" också. Tack för tipset!

  En av mina favoriter i den här genren är Bullet av Infinite Mass (tror jag) som gjorde en gammal Roger Daltreylåt alldeles lysande.

  SvaraRadera