The Musical Box: Kraan på turné

onsdag 18 juni 2014

Kraan på turné

KRAAN – TOURNEE – 1980

Fräck jazzrock i högt tempo, oförutsägbara långa vindlande melodislingor med fräcka vändningar. Tournee är en riktigt bra jazzrockplatta, inspelad live, men publiken märker man inte mycket av.
Kraan är ett av de legendariska tyska krautrockbanden. Hela den genren är märklig på sitt eget sätt, men Kraan tar det ett steg längre. Jag kan inte direkt påminna mig om något annat band som i slutet av 70-talet hade ett liknande sound.

Möjligtvis får man gräva ännu längre ner i den tyska krautrockmyllan för att eventuellt få upp Grobschnitt, som trots allt har vissa likheter med Kraan. Men då ska man veta att Grobschnitt ibland brukar kallas Tysklands svar på Genesis, så i det facket kan man kanske inte placera Kraan ändå.
Ingen blev klokare av det antar jag. Misstänker att man får kalla in nån riktig jazzrockexpert för att analysera detta mer. Jag kan det inte.

Men jag gillar som sagt var Tournee, som kännare av Kraan menar är deras allra sista starka album, men att skivan ändå inte kan jämföras med deras tidigare verk från 70-talet som var deras storhetsperiod.

Tournee har förresten en tvillingskiva, Wiederhören från 1977. Det är ingen tillfällighet att de båda skivomslagen är ganska lika. Flera av låtarna på Tournee är hämtade från det studioalbumet.

Nr: 1927/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar