The Musical Box: Tangerine Zoo sa nej till Woodstock

lördag 21 juni 2014

Tangerine Zoo sa nej till Woodstock

TANGERINE ZOO- TANGERINE ZOO – 1968

Att inleda hela sin karriär med en låt som Gloria, en av Them och Van Morrisons allra största hits, är kaxigt...eller korkat. Hur många covers har det inte gjorts på den låten?
För Tangerine Zoos del var det dock ett smart drag. Dels för att de gav Gloria en våldsam psykedelisk touch som gör deras version till en av de mer udda. Dels för att de var tidigt ute, Them släppte sin singel 1964, Tangerine Zoo gjorde om låten bara fyra år senare.

Kanske valde de Gloria eftersom de varit förband till Van Morrison, vilket sett i efterhand blev en av Tangerine Zoos större meriter under gruppens korta liv.

Den andra stora meriten de skaffade sig var att de sägs ha tackat nej till att spela på Woodstockfestivalen...de hade annat att göra...

Det var kanske där livet vände åt fel håll för Tangerine Zoo. Efter bara två LP-skivor splittrades gruppen 1969. Men de lämnade ändå ett djupt tryck i (woodstock)-leran efter sig.

De där två skivorna, som båda släpptes 1968, är nu för tiden, med alla rätt, eftertraktade både av skivsamlare och psykedeliafantaster. Till för inte så länge sedan fick den som ville ha tag i deras album vara beredd på att lägga upp närmare en tusenlapp.

Men när nu de båda skivorna släppts på nytt kan de bli var mans egendom för en betydligt billigare peng. Det var så jag kom över debutskivan, Tangerine Zoo...
...som är precis så spännande, så psykedelisk, så mycket garagerock, och så flummig som ryktet sagt. Det är ett sånt där album det är svårt att sluta lyssna på. Och ju fler gånger man spelar skivan, ju mer märkliga saker hittar man...

...som till exempel den där envist surrande fuzzgitarren som hoppar in och ställer till det på de mest oväntade ställen. Eller en sångare som verkar vara från ett annat universum...och har en helt egen agenda. För att inte tala om den där fläskiga, feta, ohämmade och helt okoncentrerade hammondorgeln som mullrar i bakgrunden.

Kan inte göra annat än rekommendera detta album. Varenda låt har något alldeles eget och särskilt. Ryktet säger dessutom att Tangerine Zoos andra album, Outside Looking In, ska vara ännu bättre.

Nr: 2031/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar