The Musical Box: Os Mutantes skulle erövra världen

onsdag 4 juni 2014

Os Mutantes skulle erövra världen

OS MUTANTES – TECNICOLOR – 2008

Den här skivan spelades in 1970 i Frankrike av brasilianska Os Mutantes. Planen var att Sydamerikas svar på psykedelia skulle ge de europeiska och amerikanska hjältarna ett ordentligt hugg i sidan. Här sjöng de på engelska i stället för portugisiska. Men inspelningen blev liggande i nästan 40 år, först 2008 släpptes den.
Med facit i hand kan jag tycka det var ett konstigt beslut. 1970 borde Tecnicolor varit helt rätt. Lagom psykedeliskt svårtydd, en envist irriterande fuzzgitarr och laddad med latinamerikanska rytmer; bossanova och samba.

Stundtals mycket nära sunshinepop, men förförande. Kanske är det vad som kallas tropicalia, denna brasilianska konstriktning som Os Mutantes var en del av. Men någon skiva släpptes alltså inte 1970. Den kom först årtusendet efter...

För den som redan har Os Mutantes första platta i samlingen är Tecnicolor absolut inte nödvändig. Flera av låtarna är från den LP:n, och från ett par andra tidiga brasilianska album med gruppen, men då med portugisiska texter. Fem av låtarna från den franska inspelningen finns också på Jardim Eletrico från 1971.

Har man några av de skivorna kan man lämna Tecnicolor bakom sig. Dels för att gruppens mest galna infall skalats bort, dels för att språket mestadels är engelska, vilket gör att Os Mutantes sylvassa attityd kommer bort.

Men för den som aldrig hört Os Mutantes innan kan nog Tecnicolor vara en bra inledning på en längre tillvänjningsprocess. Musiken är utan tvekan lättare att acceptera, och behagligare att lyssna på än på gruppens tidigare album (själv saknar jag dock den där hissåkande fuzzgitarren).

Bra låtar är det så klart gott om, även om inte alltid i sina bästa kostymer. El Justicero, där Rita Lee sjunger på spanska, är en favorit. Men den låten finns också på Jardim Eletrico i samma version.

Nr: 2033/2222

2 kommentarer:

  1. Jag anser mig ha hyfsad koll på brasiliansk musik (åtminstone för att vara svensk) och ja, Os Mutantes räknas definitivt som tropicalia. Det ska dock sägas att brasiliansk populärmusik är ett enormt område och att det i många fall är svårt att dra några exakta gränser mellan olika stilar och genrer. Men så är det ju i och för sig när det gäller amerikansk och europeisk rockmusik också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, jag anade att det var så, men hade inte full koll.

      Radera