The Musical Box: Modigt av Tom Robinson Band

fredag 2 augusti 2019

Modigt av Tom Robinson Band

TOM ROBINSON BAND – RISING FREE – 1977

Tom Robinsons första singel 2-4-6-8 Motorway blev en superhit. Den tredje singeln, Up Against The Wall, blev något av en punkklassiker. Robinsons andra, EP:n Rising Free, betraktades som farlig och suspekt. Tom Robinson gick där öppet ut med att han var homosexuell.
Det var farligt i mitten av 70-talet och minst sagt kontroversiellt. Låten Sing If You´re Glad To Be Gay var ett modigt statement. En av de första gaylåtarna där artisten öppet tog ställning och vågade stå för sin egen sexualitet. I mitten av 70-talet var det att gå långt över gränsen. Låten kritiserade också den brittiska polisens beslut att göra tillslag mot gayklubbar i Storbritannien utan anledning trots att Sexual Offences Act redan 1967 förbjudit diskriminering.
Följaktligen beslutade BBC Radio att inte spela låten trots att EP:n tog sig upp på försäljningslistorna. I stället valdes den mindre kontroversiella Don´t Take No For An Answer. Konkurrerande Capitol Radio spelade dock låten som sex veckor i rad blev framröstad som bästa låt av kanalens lyssnare.

På den tiden betraktades homosexualitet av många som en sjukdom, inte minst i frikyrkliga Jönköping. Bara att köpa skivan betraktades som suspekt. EP:n innehöll fyra låtar, förutom de jag redan nämnt också Rigit On Sister och Martin.

Till skillnad från singelskivorna togs ingen av de fyra låtarna från EP:n med när Tom Robinson Band sen släppte sin första LP, Power In The Darkness. Kontroversiellt som sagt. Men när är albumet på 90-talet gavs ut på CD togs de dock med som extraspår.

Nr: 23/EP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar