The Musical Box: När Tom Johnston lämnade Doobie Brothers

måndag 26 augusti 2019

När Tom Johnston lämnade Doobie Brothers

TOM JOHNSTON – EVERYTHING YOU´VE HEARD IS TRUE – 1979

Tom Johnston var sångare i Doobie Brothers under bandets storhetsperiod i början och mitten av 70-talet. Men när han blev sjuk under en turné ersattes han av Michael McDonald. Besviken på vilken väg Doobie Brothers då valde lämnade han bandet.
Det var så klart ett misstag, som jag ser det. Det var Johnston som låg bakom Doobie Brothers-hits som Listen To The Music och Rockin´ Down The Highway. Det var hans speciella och högst innerliga soulröst som var en viktig del av Doobie Brothers sound. Med McDonald som sångare gick bandet mot mainstream soulrock, ett vägval jag inte gillade.

Everything You´ve Heard Is True är Johnstons första soloplatta av två. Det är förmodligen oumbärligt för samlare av Doobie Brothers.

Det är ett album som fortsätter i exakt samma spår som de sista doobieplattorna Tom Johnston medverkade på, Takin´ It To The Streets och Livin´ On The Fault Line. Det var två plattor jag verkligen gillade på den tiden.

Att jag var den enda i kompisgänget som lyssnade på Doobie Brothers, och Tom Johnston, bekymrade mig inte ett dugg. Detta trots att Everything You´ve Heard Is True nog blev lite väl smörig i det långa loppet.

Nej, den här LP:n med Tom Johnston blev aldrig riktigt samma grej som Doobies, utan lite mer utslätat och allmänt trevligt, amerikansk radiorock. Det finns bland annat en del discoinfluenser på skivan som jag idag har svårt att förstå att jag inte tänkte på då.
Den låt jag minns bäst från skivan är Show Me, som kan ha blivit en mindre radiohit. I övrigt tycker jag nu för tiden knappast att det finns några låtar på den här skivan som borde uppmärksammas. Men för att få ett lyckligt slut på historien kan jag väl berätta att Tom Johnston 1988 återförenades med Doobies (efter att McDonald lämnat).

Nr: 163/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar