The Musical Box: Animals lägereldsklassiker

fredag 6 september 2019

Animals lägereldsklassiker

ANIMALS – HOUSE OF THE RISING SUN – 1964

En lägereldskklassiker som varenda en med bara lite kunskaper om akustisk gitarr bör kunna riva av. Och jo, det är en klassiker, en riktig en. Men inte ursprungligen någon låt av Animals. House Of The Rising Sun har betydligt äldre anor än från 60-talet. Det är en gammal folksång, men hur den uppkom finns olika berättelser om.
Alan Price i Animals påstod till exempel att den uppstod på 1500-talet i Londons Soho och sen togs med av utvandrare till Amerika. En annan version är att låten skrevs av amerikanerna Georgia Turner och Bert Martin, när är dock oklart.
Men att det var Animals version som gjorde låten känd för en då lite yngre rockgeneration är nog klart. De som var ”yngre” 1964 vill säga, och som nu är i 70-årsåldern. Animals låt har den egenheten att den hela tiden ökar i tempo, till skillnad från originalet. Kanske är det därför jag gillar Animals verison ganska bra även nu.

Men allra helst föredrar jag Geordie oförskämda hårdrockversion från 1974, de fick faktiskt en mindre hit med den. Andra versioner har gjorts av till exempel Frijid Pink, Nina Simone, Bob Dylan, The Muse och Bachman Turner Overdrive.

Låten har kommit och gått på hitlistorna gemnom åren. Min singel är en fransk upplaga från 1975. Varför då, undrar säkert nån. Det gör jag också...

Nr: 66/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar