The Musical Box: Dessa allvarliga tyskar

söndag 1 september 2019

Dessa allvarliga tyskar

ELOY – PERFORMANCE – 1983

Eloys Performance skulle kunna vara riktigt bra start för den som vill börja utforska krautrocken. Musiken är hyfsat lättillgänglig, det lånas friskt från alla möjliga håll, Jethro Tull och Pink Floyd inte minst, men känns ändå originellt på sitt sätt.
Eloy från Hannover är ett alla dessa tyska rockband som sedan början av 70-talet experimenterat och levererat udda progressiv rock. Bombastiskt och pompöst, och som nästan alla tyska rockband tar de sig själva på mycket stort allvar. Performance är inte bandets allra bästa LP, Eloy var som störst i mitten och slutet av 70-talet. Tidiga album som Floating, Dawn och Ocean har en annan dignitet.

Jämfört med andra tyska krautrockband under samma tid står skivan sig dock hyfsat bra, 80-talet var ju inte krautrockens årtionde direkt, då var storhetstiden redan över.

Band som till exempel Birth Control och Jane hade då hamnat i hårdrockfällan och levererade ett antal tveksamma album. Eloy och Frank Bornemann höll sig dock till den symfoniska progrocken.
Är man på rätt humör och lite överseende kan Performance vara riktigt underhållande. Låten In Disguise är en nästan rak plankning av Pink Floyd. Men Frank Bornemann vänder och vrider på soundet så det till slut blir Eloys alldeles eget.

Shadow and Light, Mirador och Surrender, alla på första sidan, är rätt svettiga grejer, om man gillar långa svepande melodislingor nästan utan slut, vill säga. B-sidan är däremot inte lika stark. Heartbeat har dock väldigt mycket Pink Floyds Time över sig, så den går hem.
Jag bytte för en tid sedan ut min LP, som var ganska repig, mot en CD-reissue från 2005. På denna utgåva finns tre bonuslåtar, liveinspelningar av albumets kanske tre mest intressanta spår; Shadow And Light, Heartbeat samt Fools. Det ger en insikt om att Frank Bornemann var noga med att soundet från studion skulle hänga med ut även på livescenerna.

Nr: 306/CD

Ungefär samma text är publicerad tidigare, men då jag nu har Performance på CD har jag lyssnat på den igen och justerat lite i texten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar