The Musical Box: Den första grönländska rockplattan

onsdag 18 september 2019

Den första grönländska rockplattan

SUME – SUMUT – 1973

Vid ett av mina göteborgsbesök tog jag en tidig promenad i vårsolen. Av någon anledning gick mina steg omedvetet, eller tvärtom, mot Andra långgatan, trots att jag visste att ingen av skivaffärerna då öppnat ännu.
Upptäckte att jag mådde lite illa och insåg att det berodde på att jag inte hade någon mat i magen. I just den stunden var jag utanför Dirty Records som just i det ögonblicket låste upp dörrarna till fiket och skivaffären.

Jag slank in som första kund för en kopp kaffe och en surdegsfralla med västerbottenost. När jag ätit klart kom jag på att jag satt i en skivaffär, så jag vände mig om, det gick inte att undvika, för att kolla vad som hängde på väggen. Och där var de. Grönländska Sumes första platta.
Nu hör det till saken att jag sommaren 2018 gjorde ett besök på Grönland, då jag, givetvis, hamnade i Nuuks enda skivaffär, Atlantic Music ApS. Där frågade jag efter den här plattan. Försäljaren bara skrattade och sa, på danska, att den inte gick att få tag på nu för tiden. Han kände inte ens någon som hade den.

Jag hade redan kollat på Discogs. Visste att den var jättesvår. Och de få skivor som såldes, oftast av danskar, var antingen i uselt skick till dyra pengar eller i hyfsat skick och svindyra. Så jag blev inte förvånad. Jag skrev in Sumut på listan över skivor jag nog aldrig skulle kunna få tag på. Men sen gick jag alltså på promenad i Göteborg en tidig vårmorgon 2019.
Grönländsk rock är inte särskilt välkänt i Sverige. När jag skulle betala skivan frågade butiksägaren mig vad det var för en platta. Han hade inte en aning. Jag berättade, men drog dock inte hela min historia för honom utan nöjde mig med kortversionen om att det var en skiva jag letat efter länge. Var lite rädd för att han annars skulle fått för sig att höja priset. Jag fick den för ungefär halva priset som ett kasst ex på Discogs annars brukar kosta.

Varför skulle då den här skivan vara så intressant? Jo, Sume är Grönlands första riktiga rockband som spelade in någon platta. Det är dessutom progressiv rock som i min värld är spännande. Musiken är klart USA-inspirerad, vilket inte är så märkligt egentligen. Vägen över Davis sundet till Kanada är betydligt kortare än till Danmark, som på den tiden Grönland var en autonom del av. Det danska inflytande var, och är därför fortfarande stort. De flesta grönländare pratar danska, även om Danmarks inblandning i Grönlands inre angelägenheter numera är ganska små.

Det spännande med Sume är dock att förutom de amerikanska influenserna finns också tydliga spår av dansk rock och då främst det som vi i Sverige kallar progg. Texterna är tydligt politiska och synnerligen kritiska till den danska kolonialmakten. Som ett tredje inslag finns också ganska stora inslag av grönländsk folkmusik. För det fjärde sjunger bandet på grönländska.

Jag hade väl egentligen inte förväntat mig så mycket av musiken på skivan. Men jag blev positivt överraskad. Det är en riktigt bra platta, ganska annorlunda givetvis, men därför spännande. Förstår så klart inte ett ord vad de sjunger, men texterna finns översatta till danska, tycker dock att grönlänska är ett språk som funkar bra att sjunga rock på.

Sume spelade in tre fullängadare på 70-talet, Sumut 1973, Inuit Nunaat 1974 samt Sume 1977...och splittrades senare samma år. Alla de vinylskivorna är svåra att hitta.

Nypressar på CD-skiva har gjorts av alla plattorna, går att beställa från Atlantic Music ApS i Nuuk. Numera är bandet tillbaka efter att 1994 återförenats och då spelat in CD:n Persersume. 2014 släpptes en film om bandet.

Nr: 1630/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar