The Musical Box: Madness Absolutely har hittat hem

fredag 27 september 2019

Madness Absolutely har hittat hem

MADNESS – ABSOLUTELY – 1980

Andra plattan från helgalna skabandet Madness, utgiven mindre än ett år efter lika galna debutplattan One Step Beyond. Vi kommer väl alla ihåg My Girl? Absolutely är mer av samma. Samma våldsamma energi, samma galna infall och samma humor. Det är en kul LP det här också.
Men den här plattan spelades aldrig lika mycket som sin föregångare. Madness är visserligen svåra att tröttna på, men kan bli för mycket. Särskilt när soundet nästan är exakt samma som tidigare. Problemet med Absolutely, som med nästan alla andra ”uppföljare till en lysande debut”, var att det saknades nån riktig superhit. Det fanns ingen My Girl.

Det där händer alltid. Tänker närmast på Dire Strais andra skiva Communique, som var lysande, men inte hade någon Sultans Of Swing, utan glömdes bort i den allmänna yran. Det finns säkert massor av andra exempel.

Lite tråkig utveckling för Absolutely kan jag väl tycka nu för tiden. Det tog nämligen inte särskilt lång tid innan plattan hamnade ganska långt bak i skivsamlingen och på sätt sakta men säkert förträngdes ut medvetandet. När det sen dök upp andra nya madnessskivor, som The Rise & Fall, blev det inte bättre.
Men när jag nu spelar skivan, utan att ha låtarna från One Step Beyond ringande i skallen känns Absolutely betydligt mer intressant och värd att lyssna på. De tre singlarna Baggy Trousers, Embarrassment och helskumma The Return of The Las Palmas 7 är ju kanonlåtar som jag mer eller mindre missade när skivan var ny.

Det får jag ta igen nu. Nu när jag och Absolutely äntligen kommit på god fot med varandra. Efter nästan 40 år har skivan hittat hem till mig.

Nr: 1689/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar