The Musical Box: Broadwayanpassad hippieromantik

lördag 18 januari 2014

Broadwayanpassad hippieromantik

HAIR – THE ORIGINAL SOUNDTRACK – 1979

Den här filmen fick 1979 igång en våg av hippienostalgi över hela världen. Låtarna från den här soundtracken har sedan dess mer eller mindre blivit ett varumärke för psykedelisk 60-talspop, vilket jag tycker är helt okej...som kanske låter lite märkligt eftersom filmen kom ut över tio år efter 1967 och hippiekravallerna i San Francisco och allt det där.
Men filmen har sitt ursprung i en musikal som skrevs och sattes upp redan 1967, och närmare än så kan man väl inte komma?

Att det sen kanske bör betraktas som en något friserad och finrumsanpassad (Braodway) musikal är en annan sak. Men den blev ohyggligt framgångsrik...och det vete tusan om den inte spelas där fortfarande.
Musiken är i vilket fall som helst bra. Låtar som Aquarius, Manchester (England, England) och Good Morning Starshine är hippieklassiker.

Sen är det här med soundtrackskivor lite rörigt. Det har nämligen gjorts en särskild soundtrack för Broadwaymusikalen, en för filmen...och på 90-talet kom det ytterligare någon version. Musiken är nämligen inte helt och hållet densamma. Låtar har tagits bort och lagts till och ändrats.

Den dubbel-LP jag har är dock filmmusiken, där låtarna sjungs av skådespelarna i filmen. Den räcker för mig. Men för en sann fanatiker duger så klart inget annat än att man måste ha alla skivorna.

Nr: 25/2222

1 kommentar: