The Musical Box: The Song Remains the Same växer

lördag 18 januari 2014

The Song Remains the Same växer

LED ZEPPELIN – THE SONG REMAINS THE SAME – 1976

Filmen The Song Remains the Same har jag:
1. Genomlidit
2. Kollat på med viss tvekan
3. Stirrat mig igenom utan att missa en ton eller ett solo

Den blir bättre alltså... En del har kallat filmen The Song Remians the Same för Led Zeppelins mest onödiga inspelning. Soundtracken har fått precis samma omdöme...om inte ännu värre...
Jag hävdar tvärtemot att det är Led Zeppelins kanske mest underskattade verk. Det Led Zeppelin gjorde på The Song Remains the Same lyckades de aldrig fånga på samma sätt i studion.

Först och främst tänker jag på tre låtar; The Song Remains the Same, No Quarter och Dazed and Confused. De två första bara för att de fanns med på LP:n Houses of the Holy, Led Zeps experimentskiva från 1973 som ärligt talat blev lite för flippad. Men live ger de låtarna rättvisa. Inspelningen här av No Quarter gör den till en av Led Zeps bästa låtar någonsin.

Dazed and Confused bara för den grymma energin och för att Page lirar elgitarr med stråke. Studioinspelningen är visserligen ohygglig den också. Men här är den om möjligt bättre. Och sanslösa 27 minuter lång!

Men gillar man inte långa gitarrsolon ska man nog undvika den här skivan. För min del är soundtracken från The Song Remains the Same en fullständigt oumbärlig platta i samlingen. Filmen är så klart bättre.
Onödig?
Trams!

Nr: 876/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar