The Musical Box: Neil Youngs mörkaste mörker

torsdag 2 januari 2014

Neil Youngs mörkaste mörker

NEIL YOUNG – TONIGHT´S THE NIGHT – 1975

Hur ser han ut här egentligen? Vilket hål hade Neil Young kravlat upp ur med Tonight´s The Night under armen. Nej, säg inget. Jag vill inte veta...
Nu var det väl så att Neil Young hade all rätt att se både trött och nere ut när han spelade in den här skivan. Två av hans musikpolare hade strax innan dött av överdoser och själv var han också rätt illa ute.

Därför är Tonight´s The Night knappast någon sprudlande positiv LP. Den är som sitt omslag, nattsvart.
Märkligt nog blev det där depressiva och mörka grogrunden för en rad fantastiska låtar av Neil Young. Kanske blev det hans sätt att bearbeta de svåra tankarna och händelserna han hade bakom sig.

Tonight´s The Night är utan tvekan ett av Neil Youngs absolut starkaste album. Det är nedstämt och bluesigt, det är mycket slidegitarr och vemod. Det är så klart mycket country. Skivans höjdpunkt för mig är inledningen – och avslutningen – med titelspåret Tonight´s The Night.
När skivan var ny kom den dock inte alls på första plats. Ordningen då var följande – Harvest (den skulle alla ha), After The Goldrush (den var ett krav för dem som gillade Harvest), och först därefter Tonight´s The Night (som köptes av dem som hade råd att skaffa alla tre...).

Nu för tiden antar jag att ordning är precis den motsatta. Tonight´s The Night är den Neil Young-skiva alla borde ha.

Nr: 332/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar