The Musical Box: ”Typiskt brittiskt” av italienska PFM

onsdag 29 januari 2014

”Typiskt brittiskt” av italienska PFM

PREMIATA FORNERIA MARCONI – CHOCOLATE KINGS – 1975

Namnet på den här plattan kan tyckas lite fånigt...chokladkungarna. Men jag misstänker att det är en ironisk kommentar till den amerikanska livsstilen som det här italienska progrockbandet var ganska kritiskt till. Den här plattan spelades in i USA och nånstans har jag läst att de innan inspelningen tvingades PFM antingen ändra i texterna eller skriva om dem helt.
Det är en överraskande bra LP. Premiata Forneria Marconi, eller PFM som de vanligtvis brukar kallas, har en osviklig känsla för melodier som de också ger uttryck för. Jag drar mig inte för att jämföra den här LP:n med Genesis konceptmästerverk The Lamb Lies Down On Broadway eller Emerson Lake & Palmer, så bra är den.

Lite förvånande att musiken är så förhållandevis ”typisk brittisk”, men det är bara en tanke... Om jag inte alls känt till bandet hade jag nog knappast gissat att de var italienare.
Jag hade egentligen inget större hopp om att ha hittat något storverk när skivan dök upp i en begagnatback. PFM anses av kännarna i mitten av 70-talet passerat sin topp, tidigare album som till exempel Photos Of Ghosts nämns med betydligt större respekt.

Men nog håller Chocolate Kings för mig. Särskilt gillar jag inledning med de två första låtarna; From Under och Harlequin. B-sidans Out Of The Roundabout är också en riktig läckerbit.

Sammanlagt finns det fem spår på skivan. De övriga två håller dock inte lika hög klass. Men man kan inte få allt...

Nr: 2069/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar