The Musical Box: Goblinkungen Bowie

lördag 18 januari 2014

Goblinkungen Bowie

DAVID BOWIE – LABYRINTH – 1986

David Bowie kallas ofta kameleont. Han har genom åren förändrat sin musik och stil efter både modet och humörsvängningarna. Men jag tycker knappast han anpassade sig till det allmänna, som en kameleont, snarare var det väl så att han drev på utvecklingen. Men det är väl ett ämne som givetvis kan diskuteras.
Under mitten av 80-talet låg han dock lågt vad det gäller musikproduktion. Då var det skådespeleri, film och teater som gällde. En rulle, som numera blivit nästan kultfilm, är Labyrinth från 1986.

Där har Bowie en av huvudrollerna tillsammans med Jennifer Connelly och en massa tecknade figurer. Han spelar rollen som den elake goblin-kungen Jareth. Kult eller kalkon...kan också diskuteras...

Den soundtrack-LP som självklart gavs ut i samband med filmen kan väl bara med viss tveksamhet anses vara en Bowie-skiva. Men eftersom han gjort fem av låtarna får det passera.

Labyrinth-soundtracken är dock bara nödvändig om man är väldigt inne på David Bowie och hans musik, eller som jag, hittade skivan för en femma på Kulturhusets loppis...

Och de fem bowie-låtarna; Magic Dance, Chilly Down, As The World Falls Down, Within´ You och Underground finns egentligen inte heller någon anledning att gå i spinn för.

Möjligtvis kan man hävda att de visar på någon slags övergång från popmusiken på 1984 års Tonight till artrockiga Never Let Me Down, 1987. Men eftersom båda de skivorna anses vara några av Bowies svagaste under hela hans karriär, kan man med gott samvete ställa Labyrinth åt sidan.

Nr: 1753/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar