The Musical Box: Musikfilmen The Commitments

söndag 19 januari 2014

Musikfilmen The Commitments

THE COMMITMENTS – SOUNDTRACK – 1991

Att Mustang Sally blev en jättehit i början av 90-talet kommer väl de flesta ihåg. Det var tack vare den här filmen, The Commitments, som den gamla Wilson Pickett och Mark Rice-låten dammades av igen.
Musikfilmen The Commitments utspelar sig på Irland och handlar om ett gäng ungdomar som brinner för soulmusik och har hjältar som Otis Redding, och Aretha Franklin. Och de lyckas till slut, trots att soul knappast var det det allra största där och då.

En trevlig liten bagatell till filmrulle, kan man väl säga. Filmen var ny 1991, men inte musiken. Alla låtar är nyinspelningar av gamla soulörhängen, och det är vackert så. Ibland blir det rätt kul när såna saker fiskas upp igen och den här gången blev det bra.

Faktum är att skådespelarna också var ”nya”. De valdes dessutom ut mer för sina musikaliska talanger än för sina erfarenheter som skådisar. En del av dem lyckades senare rätt hyfsat, tack vare filmen, att bli etablerade musikstjärnor.

Jag tänker då närmast på Andrew Strong som i filmen hade rollen som sångare. Syskongruppen The Corrs fick också ett genombrott tack vare filmen.

Nr: xxx/various (utrensad ur samlingen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar