The Musical Box: Falsk marknadsföring, men kul ändå

måndag 20 januari 2020

Falsk marknadsföring, men kul ändå

GOLDEN EARRING – THE BEST OF – 1972

Nej, det här är falsk marknadsföring. Någon Best Of för Golden Earring är knappast det här. Det är låtar bara från 1969 till 1972. Holländarnas musikkarriär är betydligt längre än så, första skivan spelades in redan 1966. Den här skivan är inte ens i närheten av Best Of...
Tyska skivbolaget Karussell chansade gissar jag och smällde ihop ett samlingsalbum från bara fyra år och från i princip bara tre album; det som numera går under namnet Wall Of Dolls, Seven Tears och Together. För säkerhets skull kastade man in ett par singlar också, som inte kommit med på några LP-album. Så om du hittar den här skivan och tror att det skulle kunna räcka med den i samlingen för att täcka in Golden Earrings tidiga år är det fel.
Men å andra sidan är detta ett album man kan ha väldigt roligt ihop med. De tre nämnda plattorna hör inte till Golden Earrings mest välkända, men är från en spännande tid i bandets karriär, då bandet gick från 60-talspop och psykedelia till hård rock. Men här är alltså skivan som täpper till delar av den luckan. Och det är ju bra.

De där tre nämnda plattorna är nämligen svåra att få tag på. Wall Of Dolls och Seven Tears har det gjorts återutgivningar av på vinyl, i små upplagor, men Together väntar vi fortfarande på. Den går att hitta på CD och är ganska svår och givetvis dyr att köpa i original.

Så personligen har jag haft en hel del roligt ihop med detta undermåliga samlingsalbum...just för att det är så undermåligt. Det är den perioden de här låtarna kommer från jag saknat i samlingen...fram till nu.

Jag håller nämligen på att rätta till det där. Seven Tears har redan fått flytta in på hyllan. Wall Of Dolls har nyligen också kommit hem. Nu väntar jag bara på Together, i nypress eller original, kvittar vilket, bara jag får höra den.

För en sak ska man veta om Golden Earrings mellanperiod. Det var en spännande tid, det testades mycket nytt och det finns låtar här som tveklöst visar vägen mot det som senare skulle brisera med Radar Love, samtidigt som det finns spår av bandets 60-talsera också. Sånt tycker jag är vansinnigt spännande.

Nr: 804/2222

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar