The Musical Box: Varning på stan

onsdag 8 januari 2020

Varning på stan

MAGNUS UGGLA – VARNING PÅ STAN – 1977

Jag vågar nog påstå att Varning på stan var Magnus Ugglas stora genombrott. Det var den låten som bokstavligt över en natt gjorde honom till superhjälte för den tidens 17-åringar.
Varning på stan är förmodligen den låt av Magnus Uggla som är hans mest igenkända, särskilt då han använt samma tema i andra senare låtar också...bara för att påminna. Det var också den låt som tog Uggla vidare från epitetet suspekt undergroundrocker, efter marginalskivor som Bobbo Viking och Livets teater, till svensk rockstjärna.

Vi som då befann oss nånstans mitt i det rockkaos som var i mitten av 70-talet älskade Varning på stan för den fräcka texten. Vi jublade när låten anmäldes till radionämnden för det grova och sexistiska språket och debatterades i tv.

Vi älskade den för att Uggla lirade glamrock och bekände sin tro till Bowie och Mott The Hoople, även om vi aldrig älskade den lika mycket som Ziggy Stardust eller Roll Away The Stone. Att Uggla sa att han varit inspirerad av All The Way From Memphis när han skrev låten gjorde det ännu bättre.
Hur banalt och ytligt det än låter är Varning på stan en ”viktig” generationslåt för oss som var tonåringar i mitten av 70-talet. Rebellisk och farlig. Äldre eller yngre har förmodligen en helt annan inställning till låten.

Numera upplevs den förmodligen som lite spexig. Låten fanns givetvis också med på Ugglas LP från samma år, Vad ska man ta livet av sig för när man inte får höra snacket efter åt. På b-sidan ligger låten Draget som hämtats från albumet Livets teater.

Nr: 90/singel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar