The Musical Box: Ole Kristiansen på europaturné 1992

måndag 27 januari 2020

Ole Kristiansen på europaturné 1992

OLE KRISTIANSEN BAND – ROCK´ N EUROPE LIVE – 1992

Grönländska popartister har haft svårt att nå utanför sitt hemland. Vägen går via Danmark där bland annat indiepopbandet Nanook lyckats ganska bra. Sen är det dock tunnsått.
Men på 90-talet tog Grönlands största rockhjälte, Ole Kristiansen, chansen att visa upp sig för Europa då han var en av artisterna på festivalen Rock´n Europe Live. Festivalen anordnades av EBU, Europeiska radio- och tv-unionen. 1992 var det tionde året i rad festivalen arrangerades.

Ole Kristiansen hade i början av 90-talet haft stora framgångar i sitt hemland med en rad starka popalbum. Från hans konsert i Kranhallen i Ålborg spelades sex låtar in där fem av låtarna kom från hans då senaste album, Pop Uummataaruffimmi.
Så få låtar gör att man nog ska kalla den här plattan för ett minialbum. Jag tycker det är alldeles för lite, Ole Kristiansen har ju trots allt gjort så många bra låtar och skivor. Men det är möjligt att festivalens format satte stopp för det.

Förmodligen är detta ett album mest för dem som var där och för samlare. Jag känner inte till någon ytterligare liveinspelning med Ole Kristiansen.

Men det är en bra inspelning. Bra ljud och en publik som hänger på trots att de förmodligen inte förstår ett enda ord av sångtexterna eftersom Ole Kristiansen alltid sjunger på grönländska.

Nu bara spekulerar jag, men möjligtvis är det grönländska språket den stora svårighet som gör att grönländska rock- och popartister har så svårt att nå utanför sitt hemland, förutom att det är så oerhört svårt att resa till och från Grönland.

Nr: 271/CD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar