The Musical Box: Liptone ville bli stjärnor

tisdag 29 december 2009

Liptone ville bli stjärnor

Jönköpingspojkarna Kalle Martindahl och Daniel Karlsson har ju blivit stora stjärnor på den svenska pophimlen nu. Men det fanns en tid innan dess. Den här artikeln skrev jag någon gång i slutet av 1990-talet, om deras band Liptone, som var ruskigt populära.

De fyra grabbarna i popbandet Liptone vet vad de vill.
- Det fräckaste vore ju att bli en legend, säger gitarristen Daniel Karlsson lite drömmande.
- Som John Lennon, Elvis eller Stones. Jag vill inte bli snickare eller nåt sånt, jag vill bli ihågkommen.
Trots att Liptone bara är en ett år gammal grupp, och att medlemmarna än så länge bara går på gymnasiet, har de redan blivit mycket populära i Jönköping. När de spelar på fritidsgårdar eller lokala festivaler kommer alltid mycket publik, främst tonårstjejer. Som trängs framme vid scenen, sjunger med i låtarna, och försöker få en skymt av sina idoler.
- Att spela inför en stor publik är det häftigaste som finns, säger Daniel med ett leende,
- Det är en riktig kick.

"En del kallar oss bögband"Men det är inte alla som gillar Bankerydsbandet Liptone. Ofta får de höra gliringar och avundsjuka kommentarer.
- En del kallar oss bögband, eller ett nytt Backstreet Boys, berättar Kalle Martindahl, sångare och gitarrist.
- Folk retar sig på oss för att vi är bra. Ibland har det varit nära att vi åkt på stryk.

En viss likhet med stajlade och välkammade Backstreet Boys finns trots allt. Alla fyra är välklädda, snyggt friserade och ser ut som ”mammas gossar”. Men den musik de spelar har inget gemensamt med de amerikanska tonårsidolernas. Det låter mycket Beatles om Liptone när de repar in en ny låt, i sin tillfälliga replokal i Immanuelskyrkan i Jönköping. Liverpoolbandet är också Liptones stora förebilder. Daniel Karlsson ser nästan ut som John Lennon, och Kalle Martindahls stora idol är utan tvekan Paul McCartney. De har även hämtat inspiration från moderna brittiska popgrupper som Oasis och Blur. Alla låtar de spelar har de skrivit själva, och texterna är på engelska.

Sjunger på engelska
- Man kan inte bli internationellt känd med svenska texter, säger Kalle tvärsäkert.
- Dessutom är det mycket ballare att sjunga på engelska. Nej, jag tror inte det blir svårare att slå i Sverige med engelska texter, det är musiken som är viktig. Cardigans är ett bra exempel på att det går att lyckas, trots att man kommer från lilla Jönköping och sjunger på engelska.

Övriga medlemmar i bandet är Fredrik Svensson, trummor och Stefan Gustavsson, bas. Gemensamt för alla fyra är att de har sin målsättning klar, de ska bli ett stort rockband. Men de är överens om att det kommer att krävas mycket hårt arbete, och en hel del tur.
- Vi går in för det här stenhårt. Vi repar ofta, tar många spelningar och skriver mycket låtar, berättar Kalle.

Har skickat ut demokassetter
Liptone har skickat ut demokassetter till de största svenska skivbolagen och radiostationerna. Dessutom har de varit med i TV fems storsatsning ”Scenen är din.”
- Vi ska gå så långt det bara är möjligt, säger Kalle, och ser intensivt på mig. Drömmen är att slå över hela världen. Det gäller bara att tro på sig själv.
- Vi är nog ganska egenkära, fyller Daniel i, men det måste man nog vara för att lyckas i den här branschen.
- Sen gäller det att ha den rätta turen också. Att vara på rätt ställe vid rätt tillfälle, så vi blir upptäckta av nåt stort skivbolag eller så. Det har med ödet att göra. Blir vi stjärnor så är det menat att vi ska bli det.

text & foto: Olle Assarsson

Fler bilder på Liptone.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar